Musthaves

Zo dek je jouw tafel voor een chique etentje

Ben je bijna jarig, heb je iets te vieren of wil je gewoon voor de gezelligheid een chique diner organiseren? Dan is de aankleding een van de belangrijkste onderdelen. Maar, hoe pak je het decoreren van de tafel nou aan?

In dit artikel lees je meer over hoe jij jouw tafel nou het best kunt dekken om een echt chique diner voor jou en je gasten neer te kunnen zetten.

Een thema 

Om te beginnen is het verstandig om een thema of een kleurenpalet te kiezen. Door het servies en de decoratie naar een bepaald thema of kleurenpalet uit te zoeken, zorg je ervoor dat de tafel een samenhangend geheel wordt. Zo kun je voor een moderne of juist een klassieke uitstraling gaan. Ook kan je voor een seizoensgebonden thema kiezen. 

Tafellinnen 

Een belangrijk onderdeel van de tafeldecoratie is natuurlijk het kleed waarmee je de tafel afdekt. Je kunt voor een heel tafelkleed gaan, maar een tafelloper kan ook een chique uitstraling geven. Zorg er voor dat het kleed goed gestreken is, en goed op de tafel past. 

Mooi servies en bestek 

Zorg er voor dat je de tafel dekt met mooi servies en bestek dat bij het thema van het diner past. Stapel de borden op in volgorde van gebruik, waarbij je het grootste bord onderop legt en het dessertbord bovenop. Verder is het belangrijk dat je het bestek in de juiste volgorde neerlegt: dus van buiten naar binnen. Verder kunnen servetten natuurlijk ook niet ontbreken. Kies servetten die goed passen bij het thema, en vouw deze op een mooie manier of plaats ze in een servetring. Plaats de servetten aan de linkerkant van de borden, of plaats deze direct in het midden.  

Tafeldecoratie 

Voeg verder stijlvolle decoraties toe die het middelpunt van de tafel vormen. Dit kan een prachtig bloemstuk zijn, of bijvoorbeeld een set van kaarsen in kandelaars. Ook kan je andere decoraties gebruiken die goed passen bij het thema. Het is hierbij wel belangrijk dat de decoratie niet te hoog is. Anders kunnen je gasten natuurlijk niet makkelijk met elkaar praten!  

Naamkaartjes 

Door gebruik te maken van naamkaartjes, kan je je gasten het gevoel van extra aandacht en zorg geven. Maak mooie naamkaartjes en schrijf de namen in een mooi handschrift. Bedenk hierbij een indeling waarbij nieuwe mensen elkaar beter kunnen leren kennen, of juist waarbij goede vrienden dicht bij elkaar zitten. Verder is het voor de gasten ook erg leuk om een mooie menukaart te ontvangen van alle gangen die ze te wachten staat.  

Met een mooi gedekte tafel, ben je al een heel eind. Nu nog heerlijk koken en dan heb je gegarandeerd een geslaagde avond!

Dit artikel is in samenwerking met een commerciële partner tot stand gekomen.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Pexels

Tags

chique, etentje, tafel aankleding