Seizoensproduct

Aubergines in de spotlights: de veelzijdige paarse eyecatcher

Aubergines, dé paarse eyecatchers in de schappen. Dit veelzijdige product, rijk aan vitaminen, wordt onderschat. Daarom is dit hét moment om te kiezen voor de aubergine! Daar help je de Nederlandse telers ook nog eens mee, een win-win.

Nu de restaurants gesloten zijn, zijn er vele mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met de aubergine. “Wij hopen vurig dat de Nederlandse consument de aubergine omarmt. Daardoor gaat geen enkele geteelde aubergine verloren. De export van aubergines is nu lastig en de horeca is voorlopig op slot”, aldus aubergineteler Ted van Luijk. Om deze paarse groentesoort te redden, zetten we een aantal interessante feiten en weetjes op een rijtje. 

De Nederlandse aubergine is echt een seizoensgroente en ligt in de schappen van februari tot en met november. De kleurrijke vrucht komt niet van ver, maar groeit gewoon in de kas om de hoek. Voordat dat de aubergine in Nederland terecht kwam, heeft het wel een lange reis afgelegd. De oorsprong ligt namelijk in Myanmar. Arabieren namen rond de 15e eeuw de aubergine mee naar Spanje. Eeuwen later, in 1975, groeiden de aubergines in de Nederlandse kassen.

De aubergines groeien in de Nederlandse kassen het beste bij een temperatuur van 20°C tot 25°C. De planten worden in november geplant, waardoor ze van februari tot en met november verkrijgbaar zijn. In de periode van december en januari is het te donker om ze te telen, dan komen ze meestal uit Spanje. De aubergineplant kan tot wel 6 meter hoog worden en zo’n 110 aubergines dragen. De aubergines worden voornamelijk met de hand verzorgd en wanneer ze rijp zijn, met een speciaal afgeknipt. 

Wist je dat?

De aubergines vruchtgroentes zijn die deel uit maken van de nachtschadefamilie? De aubergine heeft zo’n 3000 familieleden, waaronder de tomaat, aardappel en paprika. 

De aubergine eigenlijk een vrucht is? Omdat hij wordt bereid en gegeten als een groente, wordt hij ook als groente beschouwd. 

De aubergines voor 95% uit water bestaat en 50% puur lucht is? 

De aubergine een van de meest caloriearme groente is die er bestaat, met slecht 18 calorieën per vrucht?

Het niet uitmaakt wat het formaat van de aubergine is? Een auberginevrucht is altijd eetrijp! 

Soorten aubergine

We kennen de aubergine als een paars, ovaalvormige groente; de klassieke ovale paarse aubergine. Dit is niet het enige soort. Er zijn bijvoorbeeld ook witte, groene en ronde aubergines met elk zijn eigen toepassingen en bereiding. 

Hoe je de aubergine het beste bewaart? Niet in de koelkast, maar op een koele plaats tussen de 15-17°C. 

Smaakmakers

De aubergine is veelzijdig en zeer populair in de internationale keukens. Ze zijn qua bereiding makkelijk en nemen de smaken van anderen goed op, met behoud van de structuur. Zo gaan aubergines zeer goed samen met kruiden als oregano en basilicum, verse ingrediënten als tomaat en ui en andere smaakmakers als sojasaus en tahini. 

Opzoek naar een lekker recept met aubergine? Kijk hier voor het recept met aubergine, couscous en geitenkaas! 

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Kroon op het werk & Love My Salad
Beeld: Kroon op het werk & Love My Salad

Tags

Aubergines, Seizoensgroente, Horeca, Restaurants