Inspiratie

Tafel etiquette tijdens een chic diner 

Tafel etiquette is en blijft nog altijd een belangrijk onderdeel van een chic diner.

Of je nu de gastheer of gastvrouw bent, of een uitnodiging hebt ontvangen voor een exclusief evenement, het kennen en respecteren van de juiste tafel manieren is belangrijk om een goede indruk te maken. Graag zetten we de basisregels en subtiliteiten eventjes voor je op een rijtje, zodat je precies weet hoe het ook alweer zit. 

Een warme begroeting 

Het verwelkomen van gasten is een belangrijk onderdeel van het creëren van een aangename sfeer tijdens een chic diner. Als gastheer of gastvrouw is het essentieel om je gasten op een warme en attente manier te begroeten. Zorg ervoor dat je op tijd klaar bent om je gasten te ontvangen en begroet hen met een glimlach en een stevige handdruk. Begeleid hen vervolgens naar de eetzaal en wijs hen hun plaatsen toe. Ben je als gast uitgenodigd dan is het van belang dat je er netjes uitziet en je laat begeleiden. Zelf initiatief nemen is niet gewenst. Houd er rekening mee dat de keuken (of keukens) niet toegankelijk is/zijn voor gasten. Complimenten aan de chef geef je door via de gastheer of gastvrouw van de avond.  

Tafeldekking en servies 

Bij een chic diner draait alles om de details en de tafeldekking en het servies spelen hierin een cruciale rol. Zorg ervoor dat de tafel netjes is gedekt voordat je gasten arriveren. Gebruik hoogwaardig tafellinnen, mooie servetten en stijlvol serviesgoed. Plaats het bestek op de juiste volgorde van gebruik, van buiten naar binnen en zorg ervoor dat de glazen netjes naast elkaar staan, rechtsboven het bord. 

Zitten en houding 

Bij het plaatsnemen aan tafel is het belangrijk om dit met zorg en elegantie te doen. Wacht tot de gastheer of gastvrouw je uitnodigt om plaats te nemen voordat je gaat zitten. Schuif je stoel rustig naar achteren en ga zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Leuk niet achterover. Zit niet te ver van de tafel af, maar ook niet te dichtbij. 

Servet op je schoot 

Zodra je gaat zitten, neem je het servet van de tafel en leg je deze op je schoot. Gebruik het servet om je mond af te vegen na elke paar happen en dep je lippen voorzichtig. Als je moet opstaan tijdens het diner, plaats je het servet losjes gevouwen naast je bord. Aan het einde van de maaltijd leg je het servet links van je bord. 

Bestek gebruiken 

Het juiste gebruik van bestek is een belangrijk aspect van tafel etiquette. Begin met het bestek aan de buitenkant en werk naar binnen naarmate de gangen worden geserveerd. Houd je bestek correct vast, met de vork in de linkerhand en het mes in de rechterhand. Snijd je voedsel in kleine hapklare stukjes voordat je begint te eten. Leg je bestek neer op je bord tussen elke hap en kruis ze wanneer je klaar bent. 

Conversaties aan tafel 

Een chic diner is niet alleen een gelegenheid om van heerlijk eten te genieten, maar ook om te socializen en interessante gesprekken te voeren over noviteiten, keukeninspiratie (zeker als het eten heel goed smaakt en je het zelf wel eens zou willen maken) en andere onderwerpen. Toon interesse in je tafelgenoten, maar houd altijd rekening met de juiste gespreksregels. Praat niet met volle mond, onderbreek anderen niet en vermijd controversiële onderwerpen zoals politiek of religie. Houd het gesprek luchtig en positief. 

Wijnetiquette 

Bij een chic diner worden vaak verschillende wijnen geserveerd om de smaken van de gerechten te complimenteren. Als je wijn wordt geschonken, houd dan je wijnglas vast bij de steel om de temperatuur van de wijn niet te beïnvloeden. Ruik eerst voorzichtig aan de wijn en neem vervolgens een kleine slok. Probeer de wijn niet te veel te schudden in je glas. Als je de wijn niet lekker vindt, kun je dit beleefd aangeven. 

Afscheid nemen 

Aan het einde van het diner is het belangrijk om je gastheer of gastvrouw te bedanken voor de heerlijke maaltijd en de gastvrijheid. Sta op wanneer de gastheer of gastvrouw opstaat en bedank hen persoonlijk. Neem afscheid van de andere gasten met beleefdheid en dankbaarheid. Vergeet niet om je stoel aan te schuiven voordat je de tafel verlaat.

Dit artikel is in samenwerking met een commerciële partner tot stand gekomen.

Redactie Lekker