Inspiratie

Tips en inspiratie voor een woonkeuken

Ben je vaak in de keuken en doe je daar meer dan alleen om koken? De keuken kan ook de plek zijn waar je samen met het gezin de dag doorneemt, waar je vrienden ontvangt en zelfs waar jij je thuiskantoor hebt.

Je keuken omtoveren tot een woonkeuken is eenvoudiger dan je denkt. We geven je een paar inspirerende tips die je op weg helpen jouw keuken te verbouwen tot een gezellige woonkeuken. 

Wat is een woonkeuken 

Een woonkeuken is een keuken en woonkamer in één ruimte. Er zit geen afscheiding tussen de keuken en woonkamer en keuken neemt een deel van de functie van de woonkamer over. Dit is handig als je weinig woonoppervlakte hebt, om de ruimte beter te verdelen of gewoon omdat je de anders niet veel gebruikte keuken meer wilt betrekken bij het woongedeelte. Het is een multifunctionele plek die je flexibel gebruikt al naar gelang de situatie. 

Zorg voor voldoende licht 

Natuurlijk daglicht heeft vaak de voorkeur. Het geeft de ruimte een frisse uitstraling en je bespaart op stroom als je gebruik maakt van licht van buiten. Heb je een klein raam in de keuken en wil je meer licht? Kies dan voor een lichtkoepel als het dak dit toelaat. Hiermee heb je natuurlijk licht dat van boven komt en alle hoeken van de keuken bereikt. Omdat licht niet altijd gewenst is, bijvoorbeeld tijdens warme zomerdagen, kies je voor lichtkoepel zonwering. Hiermee houd je hinderlijk licht en de warmte op zomerse dagen buiten. Voor het raam kies je een slimme raam decoratie zoals lamellen of plisségordijnen, waarbij je de hoeveelheid lichtinval en inkijk zelf bepaalt. 

Als je geen gebruik kunt maken van natuurlijk licht is licht dat je naar de situatie kunt aanpassen verstandig. Daarom kies je voor dimbare, flexibele spotjes die je zo kunt richten dat er geen donker hoekje in de keuken is en die je kunt dimmen naar gelang de situatie, van helder licht om bij te eten of werken tot sfeerlicht tijdens een gezellige avond met vrienden. 

Soepele overgang 

Heb je een gesloten keuken en wil je daar een woonkeuken van maken? Het mooiste is de muur tussen de keuken en kamer uit te breken, maar dat is niet altijd realistisch. Ook de keukendeur verwijderen en eventueel de deuropening groter maken is een optie. Door de vloer zonder drempel door te laten lopen creëer je een soepele overgang. 

Omdat de keuken bij de woonkamer betrokken wordt is het belangrijk een brupte overgang te vermijden. Kies dus niet voor twee verschillende interieurstijlen, maar één stijl en basiskleur voor zowel de woonkamer als de keuken. 

Inrichting 

Kijk goed naar de ruimte die je tot je beschikking hebt. Een woonkeuken heeft een open karakter en staat niet vol meubels. Heb je ruimte voor een kookeiland? Dat is een ideaal centraal punt in een woonkeuken. Heb je daar geen ruimte of budget voor, dan volstaat een tafel ook prima. Kies daarbij stoelen die passen binnen de interieurstijl. Heb je niet veel ruimte? Kies dan voor stoelen die je strak aan de tafel kunt schuiven of die je inklapt en ergens anders neerzet als je ze niet nodig hebt. 

Verder staat een woonkeuken vaak niet vol spullen. Inbouwapparatuur is een uitkomst, net zoals voldoende kast- en opbergruimte. Verder richt je de keuken zo in dat je flexibel bent de ruimte te gebruiken naar behoefte, van een thuis-kantoor tot een plaats waar je een gezelschapsspel met de familie speelt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Pexels

Tags

woonkeukens, tips, inspiratie

Gerelateerde artikelen