Warenkennis

Grappa: een digestief met karakter

Als je je Italiaanse menu in stijl wilt afsluiten, dan drink je grappa, een alcoholische krachtpatser waar je u tegen zegt. Het liefst puur. De keuze in smaken is enorm. Hoe dat komt? Wij leggen het uit.

Over de oorsprong van grappa gaan verschillende verhalen. Een ervan is de legende dat een Romeinse soldaat in de 2de eeuw voor Christus in de Noord-Italiaanse plaats Bassano del Grappa de eerste grappa distilleerde. Hij bereidde de drank met gestolen instrumenten uit Egypte. Erg waarschijnlijk is dat niet, want de middelen voor distillatie waren in die tijd nog helemaal niet geschikt voor het maken van grappa. De plaats Bassaon del Grappa dankt er echter wel haar naam aan. Meer waarschijnlijk is dat met de juiste distilleer-instrumenten, die via de Kruistochten uit Perzië en de Levant kwamen, en water dat als koelmiddel in het distilleerproces werd geïntroduceerd, de eerste grappa werd vervaardigd. Feit is dat deze sterk alcoholische drank, die al een paar eeuwen mee gaat, in Italië hoog aanzien geniet.

Grappa fruit
Grappa wordt gemaakt van druiven, maar er worden soms fruitsiropen toegevoegd om de smaak zachter en zoeter te maken.

Van druivenpulp naar sterke drank

Grappa wordt gemaakt van druivenpulp dat overgebleven is na de bereiding van wijn. Oorspronkelijk was dat om overtollige druiven aan het einde van het wijnseizoen niet weg te hoeven gooien en de pulp niet te verspillen. De druivenpulp die bestaat uit resten van druiven zoals de schillen, het vruchtvlees, zaden en steeltjes wordt gefermenteerd en het daaruit ontstane sap wordt gedistilleerd en aangelengd met gedemineraliseerd water om tot een gewenst alcoholpercentage te komen. Soms worden fruitsiropen toegevoegd om de smaak zachter en zoeter te maken, maar een zichzelf respecterende grappa-producent doet daar niet aan mee. Na filtering wordt de grappa gebotteld of gelagerd op houten vaten. 

Grappa
Het heldere distillaat heeft een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 60%.

Geur en smaak

Over de geur van grappa lopen de meningen uiteen. Die kunnen variëren van ‘spul waar je ramen mee lapt’ tot ‘intrinsiek’, ‘vol’ en ‘intense aroma’s’. De smaak van grappa hangt af van het type druif, de kwaliteit van de most, het materiaal van de vaten waarin de grappa rijpt en de duur van de rijping in de vaten. En omdat er heel veel druivensoorten zijn, zijn er dus ook heel veel verschillende grappa’s. Het heldere en transparante distillaat heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 60%. Het minimumgehalte is wettelijk vastgelegd. De meeste grappa’s hebben een alcoholpercentage van 40%. En terwijl grappa ooit een armeluisdrank was (als het maar alcohol bevatte), betaal je nu voor een goede fles veel geld. Er zijn grote prijsverschillen maar over het algemeen geldt: hoe duurder, hoe beter.

Grappa
Grappa met een café corretto. 

Grappa drinken

Zoals gezegd wordt grappa vaak gedronken na het diner, als krachtig digestief. Je kunt grappa puur drinken maar in Italië willen ze nog wel eens een flinke scheut aan hun espresso toevoegen. Als je zo’n ‘sterke’ koffie in Italië (of hier!) wilt bestellen, vraag dan om een caffè corretto. Grappa wordt ook gebruikt in cocktails. Als je er zelf mee aan de slag wilt gaan, meng dan muntblaadjes, limoensap, suiker en sodawater in een glas en schenk daar een scheut grappa bij. Gecrushte ijsklonten erdoor en: salute!

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock

Tags

Grappa, Digestief, Italiaans