Warenkennis

Da’s pas sterke koffie

Irish coffee is misschien wel de meest bekende versterkte koffie, oftewel koffie met een flinke scheut Ierse whiskey. Maar er is meer, véél meer... Lekker duikt in de wereld van de internationale warme ‘koffiecocktails’. 

Er gaat een leuk verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Irish Coffee. Joe Sheridan, een jonge Ierse chef-kok, schonk in 1942 op een vliegveld in het westen van Ierland koffie met suiker, een scheut whiskey en een dot room aan vermoeide Amerikaanse passagiers. Hij dacht dat ze wel een opkikker konden gebruiken. Toen werd gevraagd of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: ‘No, my friend, this is Irish coffee’... Later ontdekte de Amerikaanse barista Jack Koeppler het recept van Irish coffee en reisde af naar Ierland om zich het bereiden van deze ‘hartversterker’ eigen te maken. Het startsein, voor wat later zou blijken, een internationaal succes. Inmiddels is Irish coffee een niet meer weg te denken klassieker die met name in de jaren 1980 erg populair was als digestief. 

Onder de toonbank 

Niet alleen de Ieren weten de weg met hun ‘versterkte’ koffie. Deze drank is internationaal geliefd. In Spanje bijvoorbeeld is men niet vies van een lekkere koffie met een scheut van het een of ander. Het is daar heel gewoon om een klein kopje sterke koffie (een café solo of een cortado) te drinken met whisky, cognac, baileys of een andere likeur naar wens. Gewoon overdag, om daarna weer monter aan het werk te gaan. Eigenlijk is het een beetje een stiekeme koffie, want op veel plaatsen wordt de alcohol er onder de toonbank bij geschonken. Op de Canarische eilanden is de barraquito populair. Deze versterkte koffie wordt geserveerd in een klein glaasje. De basis is een laagje hete gecondenseerde melk, daarop een shot cuarenta y tres, 43, hierop warm melkschuim en tot slot een shot pittige espresso. De koffie wordt afgetopt met kaneelpoeder en limoenrasp. Het is vergelijkbaar met een café bombón (espresso met gecondenseerde melk) die zeer gewild is in het oosten van Andalusië. Als je daar een scheutje brandy aan toevoegt drink je een café belmonte. In Italië is de espresso corretto beroemd. Aan hete espresso wordt een scheutje alcohol of likeur toegevoegd. Grappa wordt veel gebruikt. Maar amaretto, brandy of sambuca is ook mogelijk.

Corretto
In Italië is de espresso corretto beroemd.

En wat te denken van French coffee? Die bestaat uit hete sterke koffie met een scheut grand marnier of cointreau, afgedekt met lobbig geklopte ongezoete room. De koffie wordt ‘French’ genoemd omdat de betreffende likeuren uit Frankrijk komen. Het is een variant op de Irish coffee en wordt meestal als drank na het diner genoten. Overigens, koffie met een scheut cognac is ook geliefd na het eten. 

Hjemmebrent

De Scandinaviërs zijn grootverbruikers van koffie. Zonder melk en suiker. Of daar regelmatig een scheut alcohol aan toegevoegd wordt is minder bekend. Feit is dat alcohol er schrikbarend duur is. Op het platteland wordt nog veelvuldig (illegaal) sterke drank gestookt met een hoog alcoholpercentage, ‘hjemmebrent’. Als je daar een scheut van aan je koffie toevoegt, heb je waarschijnlijk aan één kopje meer dan voldoende... 

Redactie Lekker