Warenkennis

Verse koffie is de lekkerste koffie 

Een kopje bij het ontbijt, de lunch of na een heerlijk diner; een goede kop koffie gaat er altijd wel in bij de maaltijd. Sommige mensen grappen zelfs dat ze een koffie abonnement hebben. Koffie is een van de belangrijkste dranken in de horeca.

Voor een goede kop koffie komen de gasten altijd terug. Maak er dus iets bijzonders van en zorg dat je altijd verse koffiebonen in huis hebt. Bijvoorbeeld door echt een koffie abonnement af te sluiten.   Het belang van verse bonen Vers is altijd het beste. Vers gebrande koffie bonen zitten vol aroma. Je ruikt het al bij het malen van de bonen dat er een heel verfijnde kop koffie aankomt, voorzien van een explosie aan smaak. Echt verse koffie vol smaak maak je van bonen die tussen zeven dagen na de branding en één maand oud zijn. De bonen hebben namelijk even een week nodig om te ontgassen en op smaak te komen. Na een maand neemt de smaakkracht aanzienlijk af. Daarom is het zo belangrijk om altijd verse koffiebonen in huis te hebben. Helemaal voor het maken van koffiespecialiteiten.   Koffie abonnement In een restaurant, café en bar gaat de koffie er vaak snel doorheen. En zonder koffie zitten, dat wil je niet. Een voorraad is daarom wel belangrijk. Al zit je wel weer met het feit dat je je gasten geen oude koffie wil serveren. Als je altijd de perfecte kop koffie vol geur en smaak aan je gasten wil voorzetten, dan heb je wellicht iets aan een koffie abonnement. Een koffie abonnement is ideaal voor de horeca. Je geeft zelf aan wanneer je welke bonen geleverd wil hebben en je krijgt ze altijd op tijd. Zo heb je altijd verse koffie en geen grote voorraden in huis. En heb je meer koffie nodig, bijvoorbeeld voor een evenement, dan is je abonnement zo – en vaak tijdelijk – aangepast.   Geen standaard blends Verse koffie hoeft geen standaard arabica blend te vormen. Er is zoveel moois met koffiebonen te doen om tot heel eigenzinnige smaakexplosies te komen. Zo worden er soms noten van chocolade aan de koffie toegevoegd. En wat dacht je van een bijzondere koffie blend met fruit, dadel of kaneel? Verse koffie laat zich goed mengen met andere bijzondere smaken. Een dergelijke koffieblend biedt weer heel veel mogelijkheden voor speciale koffie lekkernijen.   Maak de lekkerste specialiteiten Koffiespecialiteiten zijn helemaal in. Er worden steeds meer smaakjes aan de koffie toegevoegd, zowel bij de koffieblend als door middel van een speciale koffiesiroop. En dat geldt ook voor verschillende soorten plantaardige melk. Het fijne aan echt verse koffiebonen is dat je er met gemak mooie koffiespecialiteiten van maakt. Kies er dan ook verse (plantaardige) melk van hoogwaardige kwaliteit bij. Goede melk voor een cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd laat namelijk de smaak van de koffie beter naar voren komen. Het moet elkaar complementeren en niet tegenspreken. Dat geldt overigens ook voor de smaakjes die worden toegevoegd en de toef slagroom die een mooie koffiespecialiteit siert. Kies je overigens voor een speciale koffieblend waaraan al exotische smaken zijn toegevoegd, dan kun je deze met de juiste melk nog meer diepte geven.   Goed water, goede koffie Zoals je weet bestaat een lekker bakkie koffie voor een groot deel uit water. Goed water is belangrijk om de smaak van de koffieboon helemaal tot zijn recht te laten komen. Werk je in een gebied met erg hard water, dan proef je dat in de koffie. Het is daarom aan te raden om het water te filteren voordat je er koffie mee zet. Veel filters zijn gemakkelijk aan een espressomachine te koppelen. Zo geniet je keer op keer van heerlijke koffie. Let ook dat de water temperatuur optimaal is. Te heet water maakt de smaak kapot, te koud water trekt de smaak niet uit de bonen. En dat is zonde van de hoge kwaliteit koffiebonen van het koffie abonnement.   Tip: warme koffie cocktails Bij een cocktail met koffie denken we vaak meteen aan iets met koffielikeur, zoals ijs met koffielikeur. Maar koffie zelf vormt ook een heel goede basis voor koffie cocktails. Een dergelijke koffie cocktail bestaat uit een heerlijke verse kop koffie met een lekkere scheut whiskey, grand marnier, amandellikeur of cointreau erbij. Toef slagroom erop of een beetje verwarmde melk en je gasten genieten optimaal van een bijzonder drankje. Ideaal om te serveren als warme winteravond cocktail of voor de koffieliefhebber na het eten. Goede, verse koffie is hierbij heel belangrijk.

Redactie Lekker