Inspiratie

Zalig Bologna

Voor wie enige tijd wil doorbrengen in 'il bel paese Italia' kan een bezoek aan ‘de buik van Italië’ niet ontbreken. Wees welkom in gastvrij Bologna. Het thuis van tortelloni, bolognese, parmaham en zoveel meer.

Bologna ligt in het noorden van Italië in de regio Emilia-Romagna. Vanuit diverse plekken in de stad heb je een magnifiek uitzicht op de vruchtbare heuvels en op Santuario Madonna di San Luca, een eeuwenoude kerk die je vanuit het centrum van Bologna wandelend kunt bereiken. De prachtige heuvels rondom de stad zijn adembenemend wanneer de zomerzon aan het einde van een dagje slenteren langzaam van de hemel zakt. 

De Santuario Madonna di San Luca.
De Santuario Madonna di San Luca.

Historisch centrum

Het hart van Bologna wordt gevormd door het sfeervolle Piazza Maggiore, door locals kortweg Piazza genoemd. Bestel - afhankelijk van het tijdstip - een voortreffelijke Italiaanse cappuccino of espresso op een van de terrasjes en laat je inspireren door de rust en gemoedelijke sfeer die in de stad heerst.

Op dit plein vind je ook de bekende fontein van Neptunus (Fontana del Nettuno), een werk van de geroemde Vlaamse beeldhouwer Giambologna. Historische gebouwen die je ook aan het Piazza zult ontdekken, zijn Palazzo D’Accursio, Palazzo dei notai en de nooit voltooide Basilica di San Petrionio, waarin zich de grootste zonnewijzer van de wereld bevindt.

Piazza Maggiore
Het hart van Bologna: het sfeervolle Piazza Maggiore

Le due Torri

In Bologna vind je diverse torens op allerlei plekken verspreid door de stad. Het verhaal gaat, dat dit er in de Middeleeuwen zelfs meer dan 70 waren. Het meest geroemd zijn Le Due Torri: de scheve torens Asinelli en Garisenda, die ook wel leaning sisters genoemd worden omdat ze naar elkaar toe leunen. Daarnaast is Asinelli de hoogste van de 20 torens die je nu nog in de stad kunt vinden. Wist je trouwens dat je vanaf de top van de toren een prachtig uitzicht hebt over de terracottakleurige daken van de huizen in de stad? Dat is de klimtocht van 498 treden in het smalle trappenhuis meer dan waard!

Leaning Sisters
De Asinelli en Garisenda torens vormen samen de 'leaning sisters'.

Lokale lekkernijen

Ook geroemd is Il Quadrilatero, de oude markt. Hier vind je delicatessezaken, juweliers, bakkerijen en nog veel meer. De eigenaren van de boetieks hebben de historische waarde van de panden grotendeels weten te behouden, ook de inrichting is authentiek. Eenieder die de culinaire kern van de stad wil ontdekken, is hier precies aan het juiste adres. Op het Quadrilatero proef je de ware smaak van Bologna, de stad die ook wel ‘het culinaire hart van Italië’ wordt genoemd. Overal winkels en marktkramen met een keur aan lokale lekkernijen, waarvan je gerust mag proeven. Van seizoenfruit tot verse vis (rechtstreeks uit de Adriatische zee) en van tortellini tot mortadella, dat gemaakt wordt van fijngemalen, gekruid varkensvlees. De grootste voedselmarkt, Mercato delle Erbe bevindt zich trouwens ook vlakbij het oude stadcentrum. 

Quadrilatero
Het culinaire hart van Bologna: Il Quadrilatero

Workshops

Wil je je zelf de kneepjes leren van homemade eierpasta, of het geheim weten achter typisch Italiaanse gerechten als lasagne alla bolognese en tortelloni? Volg dan een van de kookworkshops die op verschillende plaatsen in de stad worden aangeboden.  

Tortelloni
Volg een kookworkshop en leer verse tortelloni maken. 

Ook de liefhebbers van écht Italiaans ijs kunnen in Bologna hun geluk niet op. In het gelato-museum leer je meer over de geschiedenis van deze verfrissende lekkernij. Je kunt hier ook diverse interactieve tours boeken en van de professionals leren hoe je het beste ijs kunt draaien. Een proeverij daarna kan natuurlijk niet ontbreken…

Lekker gemaakt voor een weekend Bologna? Deze 6 dingen moet je zéker doen.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Femke Tolsma
Beeld: Bologna Welcome & iStock

Tags

Bologna, Italië