nhgp

Dit zijn de finalisten van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020!

Op 24 augustus 2020 vond de theoriedag van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 plaats bij Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk. Zes kandidaten zijn geselecteerd voor finaledag die op 14 september 2020 plaatsvindt.

Afgelopen maandag namen 19 kandidaten enthousiast deel aan de theorieproef en de wijn-spijs-test en streden daarbij om een plek in de finale voor de beste jonge gastheer of -vrouw van Nederland. De kennis en kunde van de kandidaten over dranken, warenkennis keuken, kaas, harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen, communicatie en uiteraard gastheerschap werden getest. Eén van de kandidaten heeft de toetsvragen online beantwoord in verband met de richtlijnen en veiligheid van de kandidaten en organisatie. De kandidaten werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens docent aan ROC Mondriaan. 

De zes geselecteerde toptalenten behaalden de hoogste score van de 19 kandidaten. Samen met de vier wildcardhouders van Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants vormen zij het tiental dat doorgaat naar de finaledag op 14 september 2020. 

De geselecteerde kandidaten

Dit zijn de kandidaten die de hoogste score hebben behaald en doorgaan naar de volgende ronde: Anne Marie Nijhoff van La Provence in Driebergen, Jennifer Takkenberg van Vigor in Vught, Paul Geerts van Ratatouille Food & Wine in Haarlem, Lisette Fredriks van Os en Peper by Ard in Zwolle, Stijn de Boer van Sukade in Meppel en Esmee Timmer van Onder de Linden in Aduard. 

Jurybezoek

Het volgende onderdeel van het selectieproces is het jurybezoek. Een selectie van zes juryleden uit de vakjury zal een bezoek brengen aan het restaurant waar de kandidaat werkzaam is. De kandidaat zal tijdens de lunch of het diner worden beoordeeld op de rol van hoofdgastheer of hoofdgastvrouw. 

De vakjury bestaat dit jaar uit: Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef - Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten top-sommelier en wijndocent Edwin Raben (tevens juryvoorzitter), oud-winnaars Tim Wellenberg en Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury. Dit jaar is ook Lex Gasseling als jurylid aan het team toegevoegd. 

De finaledag

Op de finaledag worden de kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, wordt er een masterclass gegeven door Hennessy en zullen jullie nadien als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail bereiden. Details over deze dag en het programma volgen binnenkort. 

De uitreiking

De winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 wordt bekend gemaakt op 26 oktober 2020. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.100 en een geldprijs van maar liefst €2.500. 

De finalisten op een rijtje

 1. Anne Marie Nijhoff - La Provence, Driebergen
 2. Jennifer Takkenberg - Vigor, Vught
 3. Paul Geerts - Ratatouille Food & Wine, Haarlem
 4. Lisette Fredriks - Os en Peper by Ard, Zwolle
 5. Stijn de Boer - Sukade, Meppel
 6. Esmee Timmer – Onder de Linden, Aduard 

Wildcardhouders

 1. Anjun Chen – Renao, Arnhem (Fine Eastern Restaurants) 
 2. Daphne van den Hoven – Olivijn, Haarlem (Les Patrons Cuisiniers)
 3. Julius Wever – Fris, Haarlem (Jeunes Restaurateurs)
 4. Jasper de Jong – De Treeswijkhoeve, Waalre (Alliance Gastronomique)

Reserve kandidaat

 1. Gerrit de Koe – Villa La Ruche – Voorburg 
Redactie Lekker