nhgp

Opening aanmelding 18e editie Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Voor de 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs wordt gezocht naar de beste jonge gastheer of -vrouw van Nederland. Ben jij tussen de 20-26 jaar en ben jij hét horecatalent van Nederland op het gebied van gastheerschap? Schrijf je in!

Onder de vleugels van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) werken belangrijke culinaire spelers met elkaar samen om gastheerschap meer onder de aandacht te brengen in Nederland.

Gastheerschap is een vak

De zwarte brigade is een belangrijke factor in het slagen van een culinaire avond. Niet alleen is deze persoon het visitekaartje van het restaurant, hij of zij zorgt er ook voor dat het de gast aan niets ontbreekt en bepaalt de sfeer. Hij of zij begrijpt feilloos de wensen van de gast en heeft kunde over de producten die gebruikt worden en de diensten die het restaurant biedt. Kortom: de zwarte brigade heeft de gast als prioriteit en zorgt, samen met de witte brigade, voor een onvergetelijke ervaring.

sebastian
Sébastian van Zuiden is de winnaar van NHGP 2018.

Tot 2018 was de prijs alleen toegankelijk voor leden van de Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (G4). Deze norm is dit jaar losgelaten, waardoor de prestigieuze prijs nu bereikbaar is geworden voor een nog grotere groep jonge vakmensen. Dat is een mooie vooruitgang, want gastvrijheid wordt binnen de branche breed gedragen. Afgelopen jaar werd de titel in de wacht gesleept door Sébastian van Zuiden van Hotel Restaurant & Spa Savarin te Rijswijk. Sébastian: “Het winnen van de NHGP 2018 was een geweldige ervaring. Na de wedstrijd kreeg ik een grote lading publiciteit over mij heen. Dit was goed voor mijzelf en ook voor het bedrijf waar ik werk. Als ik nog iets moet meegeven aan volgende kandidaten, is dat toch echt maar één ding: wees jezelf!” In 2017 ging de titel naar Liz Barents van La Provence in Driebergen.

Nieuwe voorzitter

Patrick van Zuiden is de kersverse voorzitter van de NHGP. Nadat zijn zoon Sébastian de prestigieuze prijs in 2018 in ontvangst mocht nemen, is Van Zuiden gevraagd het stokje over te nemen van Lex Gasseling. Van Zuiden: “Toen ik werd gevraagd de nieuwe voorzitter te worden, heb ik daar geen moment over hoeven nadenken. De missie die mij werd meegegeven door de voorzitters van de G4 was dat de NHGP een 2.0-versie verdient en voor iedereen toegankelijk moet zijn. In deze missie kan ik mij goed vinden. In de huidige arbeidsmarkt met enorme tekorten aan gastheren en gastvrouwen, wordt het tijd dat we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Gastheerschap is in mijn ogen dan ook geen baan, maar een missie.”

prijzen nhgp 2019
De winnaar van NHGP 2019 krijgt diverse prijzen.

Prijs en uitreiking

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.100 en een geldprijs van maar liefst €2.500.

Prijs:

- Een studiebezoek aan Hennessy’s Château de Bagnolet

- De wisseltrofee van kunstenaar Lou Thissen

- Een prachtige fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.100

- Een geldprijs van maar liefst €2.500

NHGP

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Dit jaar sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Hoofdredacteur Annelies Pijper licht toe waarom deze prijs zo goed past bij dè restaurantgids van Nederland: “Wij vinden het belangrijk om jong talent voor het voetlicht te brengen en gastheerschap is essentieel voor de totaalbeleving van een culinaire avond.” Pijper benadrukt dat Lekker500 een onafhankelijk instituut blijft en dat de beoordeling van de gastheren die meedoen aan de NHGP losstaat van de Top-500 van Lekker500.

Jury

De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef - Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten top-sommelier en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury.

Dit is het 11e jaar dat Cees Helder een bijdrage aan de NHGP levert. Cees Helder: “Het is prachtig dat het vak zo enorm in de belangstelling staat waardoor de chef veel lof van de gasten krijgt. Maar helaas gaat men voorbij aan de grote impact van de zwarte brigade die zo ontzettend belangrijk is voor de totale beleving van de gast. De NHGP levert een fantastische bijdrage om de voorkant van de gastronomie in het zonnetje te zetten. Tijdens het jureren let ik op het vakmanschap, maar alleen vakkennis is niet voldoende. Spontaniteit, hartelijkheid en de houding naar de gasten zijn minstens zo belangrijk. Ook is van belang hoe de kandidaat zich presenteert bij andere tafels en collega’s.”

nhgp2018

Voorzitter van Alliance Gastronomique Marc van Gulick onderschrijft het belang van de prijs. Marc van Gullick: “Koks staan op dit moment al zoveel in de spotlights, dat we er als Alliance al heel lang geleden voor hebben gekozen om onze toppers van de voorkant ook in het zonnetje te zetten. Door deze wedstrijd nog mooier en professioneler te maken met vakkundige partners is dit een perfecte opportunity om ook onze gastvrouwen en -heren te laten stralen.”

Michael Hu, voorzitter van Fine Eastern Restaurants, gelooft dat gastvrijheid de kracht is achter succesvolle bedrijven en mensen. “Door gastvrijheid zijn de gasten niet alleen zeer tevreden, ze komen ook graag terug en worden ambassadeur van je bedrijf. En, niet minder belangrijk: wat je geeft, krijg je terug. Wanneer je zelf gastvrij bent, zal je meer passie, positieve energie en voldoening ervaren.”

Moët Hennessy

Dit is de 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron: “Moët Hennessy vindt deze prijs onder andere zo belangrijk omdat de zwarte brigade gasten advies geeft over wijnen en digestieven. Daarbij gaat het over de beste wijn-spijscombinatie. Hennessy cognac is het geliefdste cognachuis van de wereld met de grootste voorraden oude eaux- de- vie’s. Meer dan 60% van Hennessy cognac wordt in de gastronomie geconsumeerd. In Nederland wordt cognac vaak na de maaltijd bij de koffie gedronken. Daarnaast wordt Hennessy cognac steeds meer als ingrediënt voor cocktails gebruikt. Hennessy cognac is echt aan het verjongen, met dank aan de horeca!” Bob Bron geeft aan tijdens het jureren extra te focussen op uitstraling, enthousiasme en vriendelijkheid van de gastheer of gastvrouw. Maar ook let hij op drankenkennis, toelichting van de gerechten en serveertechnieken.

nhgp

De wedstrijd

De procedure: 

Voorselectie

Uit alle aanmeldingen worden door de onafhankelijke jury 25 kandidaten geselecteerd. De kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde zullen op 3 juni deelnemen aan de theorietest op het ROC Mondriaan in Den Haag. Deze toets bestaat uit 40 vragen over gastheerschap en productkennis over wijn en cognac. De geselecteerde deelnemers worden op 20 mei bekendgemaakt.

Theoriedag

Uit de testdeelnemers worden 5 kandidaten gekozen die door gaan naar de tweede ronde: de praktijkdag. Door de G4 worden nog eens 4 deelnemers aangedragen voor de praktijkdag. De 10e kandidaat is de winnaar van de wedstrijd Future Talents die maandag 8 april bekend wordt gemaakt.

Praktijkdag

Tijdens de praktijkdag brengt de vakjury een bezoek aan het restaurant waar de deelnemer werkzaam is. De kandidaat zal tijdens de lunch of het diner de rol van hoofdgastheer/ hoofdgastvrouw vervullen voor de jury (de bezoeken vinden plaats tussen 20 mei en 8 september).

Finaledag

Op de finaledag (9 september) worden de kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, wordt er een masterclass gegeven door Hennessy en zullen de deelnemers nadien als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail bereiden. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders (de deelnemers die aangedragen zijn door de G4 en de winnaar van Future Talents) en dient iedereen deel te nemen aan de praktijkproef bijzondere verrichting. Kortom: er wordt veel van je verwacht, maar je kunt ook veel leren.

Bekendmaking

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het lanceringsevenement van restaurantgids Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019.

Criteria

 - Leeftijd: 20-26 jaar (op moment van inschrijving).

- Minimaal 4 dagen per week werkend in de bediening in een restaurant dat genoteerd staat in een van de gidsen (Michelin, GaultMillau, Lekker500) of aangesloten is bij de G4, dan wel werkzaam in het restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt.

- Beschikbaar tijdens de theoriedag (3 juni), de finaledag (9 september) en de uitreiking (28 oktober).

- Getekende akkoordverklaring van je werkgever voor deelname, beschikbaarheidsstelling en hosten van het jurybezoek (hiervoor ontvangt het bedrijf van de NHGP een vergoeding).

Hennessy

Ben jij de nieuwe titeldrager?

Is gastvrijheid your middle name en wil jij culinair Nederland laten zien wat jij in huis hebt? Voldoe jij aan de criteria? Schrijf je dan nu in voor de nieuwe editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Om mee te dingen kun je tot 15 mei je cv en motivatie (waarin je uitlegt dat jij dé kandidaat bent die wij zoeken en waarom) sturen naar [email protected].

Redactie Lekker