nhgp

Meld je aan voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs!

Voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs wordt gezocht naar de beste jonge gastheer of -vrouw van Nederland. Ben jij tussen de 20-26 jaar en ben jij hét horecatalent van Nederland op het gebied van gastheerschap? Schrijf je in!

Onder de vleugels van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) werken belangrijke culinaire spelers met elkaar samen om gastheerschap meer onder de aandacht te brengen in Nederland. Inschrijven kan tot en met 30 juni 2020. 

Gastheerschap is een vak 

De zwarte brigade is een belangrijke factor in het slagen van een culinaire avond. Niet alleen is deze persoon het visitekaartje van het restaurant, hij of zij zorgt er ook voor dat het de gast aan niets ontbreekt en bepaalt de sfeer. Hij of zij begrijpt feilloos de wensen van de gast en heeft kunde over de producten die gebruikt worden en de diensten die het restaurant biedt. Kortom: de zwarte brigade heeft de gast als prioriteit en zorgt, samen met de witte brigade, voor een onvergetelijke ervaring. 

Tim Wellenberg is de winnaar van NHGP 2019

Afgelopen jaar werd de titel in de wacht gesleept door Tim Wellenberg van Restaurant Hanninkshof in Enschede. In 2018 werd de prijs gewonnen door Sébastian van Zuiden van Hotel Restaurant & Spa Savarin te Rijswijk. In 2017 ging de titel naar Liz Barents van La Provence in Driebergen. 

Voor iedereen toegankelijk 

De prestigieuze prijs is sinds 2019 bereikbaar geworden voor een nog grotere groep jonge vakmensen. Patrick van Zuiden is de voorzitter van de NHGP. Van Zuiden: “In de huidige arbeidsmarkt met enorme tekorten aan gastheren en gastvrouwen, wordt het tijd dat we inzien dat een goede zwarte brigade je indruk van een restaurantbezoek in belangrijke mate bepaalt. Een topper aan tafel is je coach voor een mooie culinaire belevenis. Gastheerschap is in mijn ogen dan ook geen baan, maar een missie.” 

De winnaar van NHGP 2020 krijgt diverse prijzen.

Prijs en uitreiking 

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.100 en een geldprijs van maar liefst €2.500. 

Prijs

- Een studiebezoek aan Hennessy’s Château de Bagnolet 

- De wisseltrofee van kunstenaar Lou Thissen 

- Een prachtige fles Hennessy Paradis t.w.v. €1.100

- Een geldprijs van maar liefst €2.500 

Sébastian van Zuiden, oud-winnaar NHGP 2018, van Restaurant Hotel & Spa Savarin kijkt nog steeds met veel plezier terug op zijn overwinning van vorig jaar. “Als winnaar van de NHGP, heb ik een bezoek mogen brengen aan Château de Bagnolet in combinatie met een leerzame reis door de Cognac-regio. Dit was een onvergetelijke ervaring. Ik heb alles mogen bekijken, van de wijnvelden en de distilleerderij tot de kelders waar je een blik werpt in het verleden.” Hij roept dan ook alle gastheren/-vrouwen op om zich in te schrijven voor NHGP 2020. 

NHGP 

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Dit jaar sluit Lekker500 zich wederom aan als mediapartner. Hoofdredacteur Annelies Pijper licht toe waarom deze prijs zo goed past bij dé restaurantgids van Nederland: “Wij vinden het belangrijk om jong talent voor het voetlicht te brengen en gastheerschap is essentieel voor de totaalbeleving van een culinaire avond.” Pijper benadrukt dat Lekker500 een onafhankelijk instituut blijft en dat de beoordeling van de gastheren die meedoen aan de NHGP losstaat van de Top-500 van Lekker500. 

Finalisten NHGP 2019

Jury 

De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef - Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelsenamens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten top-sommelier en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaars Tim Wellenberg en Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury. Dit jaar is ook Lex Gasseling als jurylid aan het team toegevoegd. 

Finaledag NHGP 2019

Moët Hennessy 

Dit is de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron: “Moët Hennessy vindt deze prijs onder andere zo belangrijk omdat de zwarte brigade gasten advies geeft over wijnen en digestieven. Daarbij gaat het over de beste wijn-spijscombinatie. Hennessy cognac is het geliefdste cognachuis van de wereld met de grootste voorraden oude eaux- de- vie’s. Meer dan 60% van Hennessy cognac wordt in de gastronomie geconsumeerd. In Nederland wordt cognac vaak na de maaltijd bij de koffie gedronken. Daarnaast wordt Hennessy cognac steeds meer als ingrediënt voor cocktails gebruikt. Hennessy cognac is echt aan het verjongen, met dank aan de horeca!” Bob Bron geeft aan tijdens het jureren extra te focussen op uitstraling, enthousiasme en vriendelijkheid van de gastheer of gastvrouw. Maar ook let hij op drankenkennis, toelichting van de gerechten en serveertechnieken. 

De wedstrijd 

Voorselectie 

Uit alle aanmeldingen worden door de onafhankelijke jury 25 kandidaten geselecteerd. De kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde zullen deelnemen aan de theorietest op het ROC Mondriaan in Den Haag. Deze toets bestaat uit 40 vragen over gastheerschap en productkennis over wijn en cognac. De geselecteerde deelnemers worden op 5 juli bekendgemaakt. 

Theoriedag

Uit de testdeelnemers worden 5 kandidaten gekozen die door gaan naar de tweede ronde: de praktijkdag. Door de G4 worden nog eens 4 deelnemers aangedragen voor de praktijkdag. De 10e kandidaat zou oorspronkelijk de winnaar van de wedstrijd Future Talents zijn. Deze wedstrijd is echter voor 2020 geannuleerd. Hiervoor in de plaats zal een extra kandidaat uit de reguliere inschrijvingen doorgaan naar de finale, waardoor de finale nog steeds 10 kandidaten telt. 

Praktijkdag

Tijdens de praktijkdag brengt de vakjury een bezoek aan het restaurant waar de deelnemer werkzaam is. De kandidaat zal tijdens de lunch of het diner de rol van hoofdgastheer/ hoofdgastvrouw vervullen voor de jury (de periode waarin de bezoeken zullen plaatsvinden, zal nog bekend worden gemaakt). 

Finaledag

Op de finaledag (14 september) worden de kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, wordt er een masterclass gegeven door Hennessy en zullen de deelnemers nadien als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail bereiden en dient iedereen deel te nemen aan de praktijkproef bijzondere verrichting. Kortom: er wordt veel van je verwacht, maar je kunt ook veel leren. 

Bekendmaking

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het lanceringsevenement van restaurantgids Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020. 

Finaledag NHGP 2019

Criteria

- Leeftijd: 20-26 jaar (op moment van inschrijving). 

- Minimaal 4 dagen per week werkend in de bediening in een restaurant dat genoteerd staat in een van de gidsen (Michelin, GaultMillau, Lekker500) of aangesloten is bij de G4, dan wel werkzaam in het restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt. 

- Beschikbaar tijdens de theoriedag (nog nader te bepalen), de finaledag (14 september) en de uitreiking (26 oktober). 

- Getekende akkoordverklaring van je werkgever voor deelname, beschikbaarheidsstelling en hosten van het jurybezoek (hiervoor ontvangt het bedrijf van de NHGP een vergoeding van € 500,- voor werkgever: t.b.v. het hosten van het jurybezoek voor 5 personen (lunch of diner) bestaande uit 2 amuses, 4 gangen, bijpassende wijnen, tafelwaters, aperitief, speciale opdracht met Hennessy (fles wordt gratis beschikbaar gesteld), koffie of thee na afloop.

-Een getekende verklaring beeldgebruik.

Ben jij de nieuwe titeldrager? 

Is gastvrijheid your middle name en wil jij culinair Nederland laten zien wat jij in huis hebt? Voldoe jij aan de criteria? Schrijf je dan nu in voor de nieuwe editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Om mee te dingen kun je tot en met 30 juni 2020 je cv en motivatie (waarin je uitlegt dat jij dé kandidaat bent die wij zoeken en waarom) sturen naar [email protected]

Redactie Lekker