Nieuws

11 x restaurants met fijne terrassen in Nederland 

Voor de terrasgangers onder ons, deelt de redactie 11 restaurants met fijne en mooie terrassen om te genieten van een heerlijk lunch of diner.  

Terras Sillyfox

1. ALMERE Restaurant Bakboord

Aan de havenkom van Almere heeft eigenaar Taco van der Meer een prachtig restaurant met een lichte, warme uitstraling en meerdere beschutte terrassen met uitzicht op het Gooimeer. De sfeer is prettig en relaxt. Uit de keuken van de nieuwe chef-kok Chen Droog komen spannende en smaakvolle gerechten; volledig in balans, mooi gepresenteerd. We worden hartelijk ontvangen door de excellente gastheer Chris Bos, die goede uitleg geeft over de diverse tasting-menu’s en bijpassende wijnen. Wij zijn blij met de komst van Chen, die in staat is de culinaire waarde van Bakboord naar een hoger plan te tillen. Hulde! 

2. APELDOORN Sizzles at the park 

Esther en Leon Habers hebben sinds einde 2020 een stijlvol en trendy restaurant geopend aan de Kerklaan in Apeldoorn. Het is licht, sfeervol en eigentijds ingericht en het terras heeft een onvervalste ‘Ibiza-vibe’. De chill-ruimte is lekker trendy en intiem. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor een goed glas of een bijzondere cocktail aan de bar. Op de menukaart verrassingsmenu’s naast keuzes à la carte en de gerechten hebben veelal Japanse en Peruaanse invloeden, de zogenaamde Nikkei-keuken. De wijnkaart biedt labels van over de hele wereld. Er wordt hier heerlijk gekookt en je krijgt mooie waar voor je geld. 

3. RHENEN 't Kalkoentje

De locatie is ronduit geweldig. Een fraaie rietgedekte boerderij gelegen aan de Neder- Rijn waar je kunt aanmeren met de boot. Op het Frans aandoende terras genieten we van het uitzicht en van een aperitief met kleine hapjes als gado gado, zoetzure komkommergazpacho en briochetoast met biet en bieslook. Patron-cuisinier Nico Klaver kookt al jaren op een mooi en stabiel niveau en heeft maar een missie: zijn gasten een onvergetelijke tijd bezorgen met lekker eten en een grote gastvrijheid. Hij kan gerust zijn: dat lukt aan alle kanten. Gastheer-sommelier Eddy van Stijn is aangenaam en onconventioneel in de omgang en zorgt voor een relaxte en ontspannen sfeer. Het leven is goed daar bij de Utrechtse Heuvelrug. 

4. DE LUTTE De Bloemenbeek 

Wie wil weten hoe Twente smaakt, schuift aan in het fijne restaurant De Lutte van Landhuishotel De Bloemenbeek. Raymond Strikker en Maureen Sprokkereef zijn de eigenaren. In een uiterst sfeervolle ambiance of op het weldadige terras met uitzicht op de prachtige tuin, geniet je van de kookkunsten van SVH Meesterkok Michel van Riswijk. Hij tovert met ingrediënten van het Twentse platteland en uit zijn eigen kruiden- en moestuin. Zijn gerechten zijn een lust voor het oog en voor de smaakpapillen. 

5. AMSTERDAM Lars

Groot industrieel ingericht huiskamerrestaurant in de upcoming Houthavens in Amsterdam. Een culinaire hotspot met een pretentieloze ontspannen sfeer, geconcentreerde bedrijvigheid in de open en een prachtig gelegen terras. Gastvrouw Floor Wiggers en chef Lars Scharp (beiden afkomstig van restaurant Aan de Poel) voeren hier een prettige zaak met hoogwaardige kwaliteit eten en drinken. Lars kookt de Franse keuken met Aziatische invloeden. Er is geen uitgebreide kaart, maar een keur aan wekelijks wisselende gerechten die zowel in een menu of à la carte zijn te bestellen. Deze worden plezierig en met liefde voor het vak aan tafel uitgelegd. We worden er vrolijk van! 

6. BUSSUM Soigné

Gevestigd in een negentiende-eeuws winkelhoekpand in het dorpscentrum van Bussum. Dennis Jong en Frank Velthuyse namen het eethuis in 2007 over, handhaafden de naam, bundelden hun krachten als kok respectievelijk gastheer- sommelier en weten zich sindsdien verzekerd van een onophoudelijke stroom culi’s uit de regio. We zitten deze avond op het charmante terras, zien de chef en sous Yuri Veldwiesch swingen in hun open keuken, smullen van knapperig zuurdesembrood, gezouten boter en smakelijke entreehapjes en bekijken de kaart: aanlokkelijke schotels, fraaie wijnen. Grote klasse, hier in Bussum. 

7. ROTTERDAM Prins van Terbregge

Chef Enrico Patist timmert aan de weg in dit verborgen adresje, door vaste gasten steevast De Prins genoemd, met schitterend terras aan de Rotte. Dat eigenaar Simon Wijers een liefhebber van wijn is, getuigt de enorme uitstalling ervan in de entree. De wijnkaart is dan ook spectaculair te noemen en er wordt gefluisterd dat er meer dan 700 labels op staan. En alle wijnen zijn per glas verkrijgbaar! Het is gezellig druk in de modern ingerichte ambiance met voornamelijk wit- en grijstinten en veel hout. De eigenzinnige sommelier Nick Rietveld geeft geweldige wijnadviezen. Een fijn adres. 

8. BRUINISSE De Vluchthaven

De Vluchthaven staat voor ongecompliceerd lekker eten. En een gastvrije benadering. Dat begint al met de hartelijke ontvangst van het team, dat je naar een plek brengt in het restaurant of op het beschutte terras. De hoofdrol is hier weggelegd voor vis, schaal- en schelpdieren. De menukaarten zijn geschreven op leistenen borden en die worden aan tafel toegelicht. Er is keuze tussen een kreeftenmenu, een schaal- en schelpdierenmenu en ‘vertrouwen in de chef’ die op basis van dat vertrouwen een viergangenmenu maakt. Met verse vangst van de dag. Dat is te proeven in de fantastische bereidingen. De fles Picpoul de Pinet past zich bij alle gerechten aan. Tof adres! 

9. VEGHEL Sillyfox

De bijna veertigjarige chef Joppe Sprinkhuizen heeft wel een heel ronkend reclamebureau in de arm genomen voor zijn website. “SILLYFOX is het restaurant zonder vrees. We durven ver te gaan. Dagen onszelf uit. Steeds opnieuw. Zonder bitter geen zoet. Zonder destructie geen creatie.” Het zijn de woorden waar we aan denken als we Brabantse stoof en kalfshaas met pepersaus eten. Niets op aan te merken, maar het is wat pathetisch. Genoeg daarover. We zitten relaxed in de oude hoge graansilo met kleine ramen, een industriële inrichting en een stalen trappenhuis door de eetzaal naar het dakterras. De open keuken ziet er fraai uit. Joppe kookt internationaal en we ontvangen een riante voorproef met maar liefst zeven amuses. Sommelier Joey Hendriks, die over kwam van Wollerich, is zich aan het nestelen bij Silly Fox. Maar met de Brabantse gemoedelijkheid zit het wel snor. 

10. WILLEMSTAD Vista

Wat een geweldig restaurant is dit toch. Gelegen aan het Hollandsch Diep, net buiten de vestingwallen van Willemstad, en gezegend met een terras dat uitkijkt op jachthavens en de Haringvlietbrug. Patron-cuisinier Henrie en partner-gastvrouw Ingrid van der Heijden betrokken het nieuwbouwproject medio 2016 toen hun eerste eethuis, in Heinenoord, letterlijk te klein werd voor hun ambities. Inmiddels koesteren zij een ster, maken Ingrids dochter (gastvrouw) én schoonzoon (sous) deel uit van het succes, en werd Henrie nog even snel vóór de coronasluiting geïnaugureerd tot SVH Meesterkok. Na het warme onthaal smullen we van hapjes die het talent van de chef direct onderstrepen. Vista is top! 

11. CADIER EN KEER De Pastory

Nog steeds wordt hier niet verteld wat er op het bord ligt. En ook de wijnadviezen van de doorgaans betrouwbare Alain Vermeulen zijn niet helemaal meer toereikend. En dat vinden wij een gemiste kans, zeker wanneer er zoveel mooie en betaalbare keuzes op de wijnkaart staan. Aan belangstelling geen gebrek, de zaak zit vol. Het gezellige en sfeervolle terras met witte kiezels wordt overkapt door vier grote dakplatanen. Neem flinke trek mee, want de portionering is grandioos. 

Redactie Lekker