Nieuws

25 jaar De Kromme Watergang

Heerlijk eten terwijl het refrein van ‘Hier aan de kust, de Zeeuwse kust’ van Paskal Jacobsen van Bløf nog naklinkt. Op 11 maart konden 750 gasten hier tijdens het 25-jarig jubileum van De Kromme Watergang van genieten.

25-jarig jubileum De Kromme Watergang

Het evenement vond plaats in CineCity XL te Vlissingen waar de gasten genoten van foie gras uit Bekegem van Filip Callemeyn met daarbij een heerlijke Gewürtztraminer van Fonger Kranenburg van Résidence wijnen. In de stand ernaast is het genieten van een Zeeuwse vissoep met langoustines, croutons en een verrukkelijke rouille met daarbij een weissburgunder Gretzmeijer Baden van wijnhuis Maurice de Coninck uit Scherpenisse. En zo gaat het maar door, alle leveranciers van De Kromme Watergang zijn er en bieden hun heerlijkheden aan.

De drank/spijs combinaties zijn deze avond net zo legendarisch als het podiumprogramma dat plaatsvindt in de schitterende bioscoopzaal waar alle 750 stoelen bezet zijn. Cor Bakker speelt live de filmmuziek van de film ‘Zilte Klei rondom Slijkplaat’. De film gaat over het gebied recht tegenover De Kromme Watergang waar nu de Zilte Hof, de groentetuin van het restaurant ligt en net als de verse vis zo bepalend is voor de kookstijl van Edwin Vinke.

Cees Helder *** en Soenil Bahadoer ** krijgen op het podium de kans om amateurchefs Patrick Lodiers, presentator en Maikel Harte, cabaretier uit Zeeuws-Vlaanderen bij te staan tijdens een kookdemonstratie. Edwin Vinke doet voor hoe het moet. Van het fileren van een kabeljauw tot aan het bereiden van een stamppotje. Bij de jubilaris gaat het voorbeeldig, en dat zegt alles. Er worden veel grapjes gemaakt. Michael Harte: ‘Dan zie je Edwin in een kookprogramma op TV. Hij blijft volledig zijn Zeeuwse zelf en is dus de enige chef met Nederlandse ondertiteling’.

Edwin Vinke is een super Zeeuw, daar is iedereen het over eens. Hij levert topkwaliteit door buitengewoon hard werken en heeft de gave om de mooiste en beste ingrediënten te kiezen. Vraag Blanche, zijn vrouw en topgastvrouw, wat de kracht is van Edwin en zij antwoordt: ‘Hij gaat gewoon maar door. Hij wil altijd goed voor mensen zorgen en staat liever achter de kachel dan hier in de spotlights.’

Dromen najagen

En wat maakt deze avond zo bijzonder voor Edwin? ‘Als ik de zaal inkijk dan denk ik zo, het zit vol. Geweldig. We hebben een droom nagejaagd en waargemaakt. Ik heb nog honderden dromen die we een voor een allemaal waarmaken en dit is er een van. En kijk eens naar al die artiesten die hier optreden: Raymond van ‘t Groenewoudt, Cor Bakker, Paskal Jakobsen, Peter Slager, Patrick Lodiers en de onvergetelijke conférence van Maikel Harte, het zitten in het restaurant dat hier op het podium is gemaakt, de samenwerking met leveranciers die voor de heerlijke gerechten en wijnen zorgen, mijn team met zoon Tom en Wouter Kik, gastheer en sommelier Mike Dooms.’ Glunderend kijkt Edwin de zaal in en roept dan: ‘Jongens, even een selfie!’

Redactie Lekker