Nieuws

4 feiten en fabels over plantaardig eten 

We zien het steeds meer en het is niet meer weg te denken: plantaardig eten. Maar er ontstaat regelmatig verwarring rondom plantaardig eten. Hans Kraak en Sytske de Waart schreven een boek om die verwarring weg te nemen. 

Plantaardig eten

Onlangs publiceerde Hans Kraak en Sytske de Waart het boek “77 fabels & feiten rond plantaardige voeding”. De redactie deelt alvast een aantal feiten en fabels: 

1.    Paddenstoelen zijn een goede vleesvervanger

Dit is een fabel. Ook al hebben de paddenstoelen een ietwat vlezige structuur, ze bevatten weinig eiwitten en andere relevante voedingsstoffen wat ze tot een goede vleesvervanger zouden maken. 

2.    Steeds meer mensen worden vegetariër 

Dit is een feit. Onderzoeken laten een stijging zien in de afgelopen 20 jaar. En steeds meer mensen geven aan bewust één of meer keer per week vlees te vervangen door iets anders, ook wel de flexitariër genoemd. Echter is dit nog niet terug te zien in de vleesconsumptie. 

3.    Vlees eten is slecht voor je gezondheid

Een goed argument om minder vlees te eten, maar het is een fabel. Vlees levert goede voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer en vitamine B12. Enkel vlees met verzadigde vetten, rood vlees en bewerkt vlees kan je beter achterwege laten. Verzadigd vet is slecht voor het hart en rood en bewerkt vlees brengt kans op verschillende gezondheidsrisico's met zich mee. 

4.    Een voedingspatroon met meer plantaardige bronnen is over het algemeen gezonder

Dat klopt! Maar dit betekent niet dat je geen vlees, vis, zuivel en eieren zout moeten eten, alleen wel minder dat dat we nu doen. Hart- en vaatziekten spelen minder bij vegetariërs, Dat is vooral het resultaat van het houden aan de bekende Schijf van Vijf van het voedingscentrum, die veel groente, fruit, volkorenbrood, noten en peulvruchten bevatten. 

Wil je meer feiten en fabels over plantaardige eten weten? Het boek “77 fabels & feiten rond plantaardige voeding” is nu verkrijgbaar! 

Redactie Lekker