Nieuws

40ste editie Lekker500 met applaus ontvangen

Hoewel de patrons Jonny en Thérèse Boer verhinderd waren, was er groot applaus voor hun Librije. Het Zwolse driesterrenr

Lekker top 100

Hoewel de patrons Jonny en Thérèse Boer verhinderd waren, was er groot applaus voor hun Librije. Het Zwolse driesterrenrestaurant is de nummer 1 in de Lekker500 van 2018 en versloeg daarmee op een haar na de winnaar van vorig jaar, Inter Scaldes in Kruiningen. Onder toeziend en instemmend oog van veel chefs uit de Nederlandse culinaire eredivisie reikte Lekker-hoofdredacteur Annelies Pijper met enkele welgekozen woorden de tweede prijs uit aan Jannis en Claudia Brevet van het Zeeuwse toprestaurant.

De feestelijke bekendmaking van de nieuwe Lekker Top-10, tevens de lancering van de 40ste editie van Nederlands oudste en meeste gelezen culinaire gids, vond plaats in de tot pop-up restaurant omgetoverde boekhandel Scheltema in Amsterdam. Gastronomische alleskunners Alain Caron en Ferry van Houten presenteerden er vanuit hun geïmproviseerde keuken smakelijke gerechten die door de verraste gasten – gezeten tussen de boeken – met grote bijval werden ontvangen. De schotels werden door leerlingen van het Amsterdamse ROC naar de tafels gebracht en sommelier Gilles Faëlens schonk er passende wijnen bij.

De derde plaats van de Lekker-ranglijst kwam tot ieders verrassing in handen van Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam die zijn vreugde over deze eervolle benoeming niet onder stoelen of banken stak. En dolgelukkig met hun stijging naar nummer zeven toonden zich Jan en Claudia Sobecki van Tribeca in het Brabantse Heeze, die met hun restaurant in nog geen twee jaar tijd een ware zegetocht naar de top maakten. Net als de dik tevreden Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen.

Tijdens het diner en op de drukke na-party was er algemeen waardering voor inhoud en vormgeving van de jongste editie van de Lekker500, en wijnhandelaar Jaap Kwast sprak zelfs zijn vreugde en bewondering uit over het herkennen en nomineren door Lekker van zoveel nieuw jong Nederlands kooktalent.

De Lekker500 2018 is vanaf vandaag verkrijgbaar en online te bestellen via deze link.

Tekst: Ton de ZeeuwBeeld: Helene Wiesenhaan

Redactie Lekker