Nieuws

7 tips om een mooie en goede menukaart te maken

Absoluut onmisbaar in een restaurant of lunchroom: een goede menukaart. De kans is groot dat je als eigenaar van een eetcafé of restaurant het liefst kiest voor een menukaart drukken die een echte match is bij de uitstraling van het etablissement.

Menu

Weet je niet goed hoe je zo'n kaart samen moet stellen? No worries: in dit artikel hebben we enkele tips voor je verzameld hoe je een mooie en goede menukaart kunt maken.

1. Huur een (freelance) vormgever of illustrator in

Een menukaart is vandaag de dag meer dan alleen een paar losse woorden met de prijs van het desbetreffende gerecht erachter. Het is een belangrijk onderdeel van je restaurant, koffiezaak of lunchtent. Daarom is het wel zo fijn om een mooie, opvallende menukaart te hebben die goed past bij het eten dat je serveert en de sfeer die je zaak uitstraalt. Huur daarvoor een grafisch vormgever of illustrator in die met je mee kan kijken en een ontwerp kan maken voor een passende menukaart.

2. Weet wat de doelgroep van je zaak is

Natuurlijk kun je niet al het werk zomaar overlaten aan degene die je inhuurt om een menukaart te maken. Hij of zij heeft informatie nodig over je restaurant om zo een goede menukaart samen te kunnen stellen. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat je doelgroep is. Een restaurant waar je hele luxe gerechten kunt bestellen, heeft waarschijnlijk een andere doelgroep dan een restaurant waar fast food wordt geserveerd. Op basis daarvan wordt de menukaart samengesteld, dus let hier goed op.

3. Kijk naar het aantal gerechten op de menukaart

Wat ook interessant is om te weten, is dat een goede menukaart nooit over te veel maar ook zeker niet over te weinig gerechten moet beschikken. Natuurlijk wil je dat je gasten genoeg keuze hebben, maar je moet ze ook geen keuzestress geven door tientallen maaltijden en drankjes aan te bieden. Er is een vuistregel voor het aantal gerechten dat op een goede menukaart mag staan: maximaal 10 voorgerechten, 10 hoofdgerechten en 6 verschillende soorten desserts. Uiteraard kun je hier wel een beetje van afwijken, maar doe dit het liefst niet tot in het extreme als je een goede menukaart wilt hebben.

4. Denk aan storytelling bij menukaart drukken

Het belangrijkste onderdeel van je menukaart zijn de gerechten. Toch weerhoudt dat er niet van om een beetje moeite te doen wat betreft de storytelling op je menukaart. Wist je bijvoorbeeld dat deze kaart de perfecte plek is om meer te vertellen over de geschiedenis van de locatie van het restaurant? Of over de mensen die de plek hebben opgericht? Je hoeft er zeker geen heel boekwerk van te maken, maar het is voor je gasten erg leuk om op deze manier iets meer te weten te komen over de plek waar ze wat gaan eten of drinken.

5. Gebruik smakelijke woorden bij je gerechten op menukaart

Over storytelling gesproken: je mag de gerechten op je menukaart best een beetje aanprijzen. Uit onderzoek van Wansink et al. (2002) blijkt dat de omzet van een product met maar liefst 30% stijgt wanneer gebruik wordt gemaakt van 'smakelijke' woorden. Een 'biefstuk' is op de kaart bijvoorbeeld veel interessanter wanneer er 'malse biefstuk van sappig rundvlees' staat. Dat geldt voor alle gerechten die je op je menukaart hebt staan. Denk aan woorden zoals 'smakelijk', 'sappig', 'boterzacht' en 'romig'. Probeer om hierbij niet te erg te overdrijven, zodat het wel geloofwaardig blijft.

6. Zorg voor een eigen identiteit en wees uniek

Als eigenaar van een restaurant mag je best bij je concurrent kijken hoe zij de menukaart in elkaar hebben gezet. Een beetje inspiratie opdoen hier en daar kan geen kwaad, maar zorg er wel voor dat je zelf over een originele menukaart beschikt. Doe je niet anders voor dan je bent, maar probeer wel voor reuring te zorgen. Dat wil zeggen: imponeer met een mooi opgemaakte menukaart en écht goede gerechten die volledig onder een eigen identiteit zijn gemaakt. Op die manier is een menukaart drukken des te leuker, omdat het zo goed past.

7. Wees duidelijk in wat je aan te bieden hebt

Waar je tot slot op moet letten, is het woordgebruik op je menukaart. Het is aan te raden om duidelijk te zijn in wat je aan te bieden hebt en wat bepaalde gerechten precies zijn. Dit is afhankelijk van wat voor soort restaurant je hebt, maar in sommige gevallen is het wel zo prettig om bepaalde ingrediënten uit te lichten. Gebruik, zoals hierboven stond, smeuïge woorden, maar voorkom dat je te veel vaktaal gebruikt. Zo weet je zeker dat de kans groot is dat je gasten de kaart begrijpen en dat je kunt beginnen met een menukaart drukken waar je nog lang gebruik van kunt maken.

Redactie Lekker