Nieuws

7 x fijne bistro’s waar je je waant in het buitenland 

Hoe fijn is het om je af en toe even in het buitenland te wanen, zittend in Franse of Italiaanse bistro, en dat gewoon in Nederland. Daarom deelt de redactie 7 fijne bistro’s in Nederland.

Bistro

1. GRONINGEN Bellami’s - Bar à Manger & Bistro 

Maeyke en Sebastiaan Schokker hebben een goedlopende bistro neergezet in het centrum van Groningen. Er hangt een infor­meel sfeertje en alle tafels zijn bezet op de doordeweekse avond van ons bezoek. Toch is er geen moment van chaos te bespeuren. Het bedienend team staat onder leiding van gastheer-sommelier Roel Wijfjes en die heeft de touwtjes goed in handen. Hier een ruime keuze uit wijnen per glas met naar wens kleine hapjes die je gezellig aan de bar kunt nuttigen. En klassieke, vertrouwde bistrogerechten die de nieuwe chef Henk Hamminga met zorg en toewijding bereidt. En dit alles voor een zeer schappelijke rekening. Merci! 

2. LEEUWARDEN Bistro Aragosta 

Patron-cuisiniers Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema hebben binnen de stadsgrachten van Leeuwarden hun Aragosta (Italiaans voor kreeft) geopend, waar de Franse en Italiaanse keuken centraal staan. De entourage is ingetogen chique met wit linnen gedekte tafels, comfortabel zittende fauteuils, gedempte verlichting en een open keuken. De menukaart wisselt regelmatig en biedt meergangenmenu’s en keuzes à la carte. De ongedwongen sfeer die Jan Gerard creëert met zijn zwarte brigade en het culinaire talent van de jonge chef-kok Wouter Brandsema maken dat Aragosta beslist een plaats in deze gids verdient. Welkom in Lekker! 

3. ZWOLLE Brass Boer Thuis 

Chef Lars Aukema en gastheer Stefan de Wilde zwaaien inmiddels de scepter bij bistro-brasserie nieuwe stijl Brass Boer Thuis. Beide afkomstig van De Librije en dat is te merken. Want wat wordt hier lekker gekookt en wat is de benadering professioneel. Verwacht geen traditionele voor- en hoofdgerechten; de porties zitten ertussenin en alles is te combineren of te delen. Lekker brassen dus. Veel gerechten komen rechtstreeks van het houtvuur op tafel. Het restaurant is verdeeld over twee etages, heeft een open keuken, is hip van inrichting en gevuld met gegoede millennials. Op de kaart ‘straatvoer’ voor bij de borrel, keuzes om zelf je menu samen te stellen en een paar bijzondere Brass specials. 

4. NIJMEGEN Bistrobar Berlin 

Bij Bistro Berlin is chef-kok Fedor Kok (zo heet hij echt) er alles aan gelegen je optimaal te verwennen met mooie gerechten. En dat laat geen twijfel: zijn keuken is innovatief en kosmopolitisch. Dit drukbezochte restaurant van Thijs van Gastel en Frank Goossens heeft een huiselijke en tegelijkertijd moderne uitstraling. Bevlogenheid en enthousiasme spatten van de bediening af. Op de kaart prijken vele kleine maar fijne gerechten, die met durf en lef zijn samengesteld. Groen en vegetarisch krijgen ruim aandacht. De groenten worden geplukt bij een wildpluktuin. Op de wijnkaart mooie keuzes – van licht naar stevig – en voldoende wijnen die per glas te bestellen zijn. Hier mixt men lef in de keuken met een bevlogen equipe als bediening. En dat smaakt naar meer. 

5. ROTTERDAM Bistrot du Bac 

Intiem, gezellig, aangenaam geroezemoes. En alle tafels bezet. In het knusse Bistrot Du Bac van Maartje en Joost van de Braak word je in de watten gelegd met tongstrelende klassiekers uit de Franse keuken. Geen overdreven opsmuk dus, maar prima schotels, met superverse ingrediënten én met liefde bereid. Ook de even relaxte als professionele bediening en een prima wijnkaart scoren punten. De vaste amuse is de allemansvriend ‘Oeuf Mayonnaise’ (met dubbel nn, op z’n Frans!) en uiteraard is de friszure mayonaise zelfgemaakt. Wij vegen het met brood op tot de laatste druppel. 

6. AMSTERDAM Auberge Jean & Marie 

Sinds de opening in 2016 rijgen compagnons Jan Grijspeere en Marije Bremer met de Auberge de gastronomische onderscheidingen aan elkaar. Verdiend, want hun herberg ontstijgt niet alleen op het bord het niveau van de betere bistronomie. Het gezamenlijke gastheer- en gastvrouwschap is hier warm, deskundig en oprecht. Dat betaalt zich uit in een wellevend lokaal publiek dat zich door chef-kok Daniëlle Natrop, die Thomas Voets opvolgde, laat verwennen met laaggeprijsde evergreens uit de Franse keuken. Nog een pluspunt: de opgeruimdheid in deze voor hoofdstedelijke begrippen aanzienlijke ruimte, waarin naast de met dubbel linnen gedekte tafels ook wijnkamer, glas-in-lood-bovenramen en forse bar in het oog springen. Geweldig adres! 

7. MAASTRICHT Onglet 

Het best verstopte restaurant van Nederland, in een van de drukste winkelstraten van Maastricht. Achter een slagerij vind je deze Parijse bistro met als enig daglicht een dakkapel. Shared dining met aandacht niet alleen voor vlees, maar ook voor vis en vega. Er hangt een relaxt sfeertje, met op de achtergrond zachte jazzmuziek. Zowel jong als ouder schuift hier aan om te proeven van de kookkunsten van chef Alan Stroom. We worden hier omvergeblazen door smaak, textuur, durf en creativiteit. Onglet rules! 

Redactie Lekker