Nieuws

7x culinaire hotspots in Gelderland

Nederland is vele culinaire hotspots rijk. Van bistro tot sterrenzaak en van de Italiaanse tot de Aziatische keuken. Voor ieder wat wils en genoeg keuze! We zetten deze keer 7 Gelderse restaurants voor je op een rijtje. 

Basiliek in Hardenberg

Naast onderstaande 7 restaurants zijn er natuurlijk nog veel meer culinaire parels te vinden in Nederland. Je vindt ze allemaal in Lekker500 editie 2022!

1. Basiliek, Harderwijk

Patron-cuisinier Rik Jansma en zijn partner, gastvrouw-sommelier Tabitha, voeren hun fijne zaak in het voormalige klooster aan De Vischmarkt in Harderwijk. De inrichting van het monumentale pand is chique, modern en eigentijds met linnen gedekte tafels en op de achtergrond trendy loungemuziek. We hebben zicht op de open keuken waar geconcentreerd wordt gewerkt en internationaal wordt gekookt. We zijn onder de indruk van de enorme wand met klimaatkoelkasten voor de opslag van wijn. Het is hier genieten met een grote G. Tel daarbij op de goede service en de persoonlijke aandacht van de gastvrouw, die aan elke tafel verschijnt en belangstellend is naar onze komst en ervaringen. Van begin tot eind een heerlijke, gastronomische belevenis. 

2. De Portier, Nijmegen

Dit huiskamerrestaurant van Francien Streng en Ruth Bisseling ligt in hartje centrum in de buurt van de Waalbrug en het Valkhof-museum. De Portier is gevestigd in het voormalige Poortwachtershuys. Op de begane grond huisvest het restaurant een vide – te reserveren voor kleine gezelschappen – en een bar. Daarboven is de wijnwinkel gevestigd. Chef Peter Cardynaals kookt de Franse keuken met internationale invloeden.Francien en haar sommelier Simone Breijnaerts importeren namelijk zelf wijnen uit Oostenrijk die in het restaurant te proeven zijn en in de wijnwinkel te koop. De zwarte brigade is uitstekend op de hoogte van zowel spijs als wijn. Jaren van vakmanschap vermengd met passie voor de horeca zijn hier duidelijk aanwezig. 

3. Broederenklooster, Zutphen

Soms voel je het al bij binnenkomst: hier is het goed. Vorig jaar getipt in deze gids en dit jaar opgenomen in de kolommen. Want wat wordt hier mooi gekookt! En wat is de ambiance aangenaam! Dit monumentale stadsklooster van Anton de Lange is toegankelijk chique ingericht naar de maatstaven van deze tijd met behoud van oorspronkelijke elementen. Met volledig zicht op de open keuken en de grote ramen kijken uit op de klooster- en kruidentuin. Uit de keuken van Niels Minkman en Niels van Dooijeweert komen Franse klassiekers met een moderne twist. Het omfietsen waard! 

4. Witlof, Nijmegen

Patron-cuisinier Jurgen en gastvrouw- sommelier Rian Eikholt hebben een sfeervolle ambiance neergezet aan de Lage Markt in het centrum van Nijmegen. De ligging is uniek want fijn uitzicht over het water. Blikvanger is de met mos beklede muur die behalve fraai ook handig is om de akoestiek goed te houden. Uit de keuken komen gerechten op de klassiek Franse leest geschoeid met oosterse invloeden. De wijnkaart biedt uitgebreid keuze ook in alcoholvrije labels. Brood gaat op bestelling, er zijn diverse soorten en ze zijn puik van kwaliteit. Het geschonken water is gratis en op de rekening zien we erachter staan ‘van ons’. Witlof hanteert een meergangenmenu. De borden worden gul opgediend, de bediening is vlot en de factuur heel betaalbaar. Fijn adres! 

5. Lime, Malden

Trendy en laagdrempelige zaak in het centrum van Malden. De klassiek geschoolde en zeer ervaren chef Ysbrandt Wermenbol kookt hier met een jong en bevlogen team een creatieve keuken met wat het seizoen aan producten te bieden heeft. Het beste van de Franse keuken, met een Aziatische touch en een vleugje Italiaans temperament. Het zit gezellig in de stijlvol ingerichte zaak met oosterse elementen. De sfeer is relaxed en er klinkt zachte loungemuziek op de achtergrond. Een lekker adres met een swingende keuken en alle waar voor je geld. 

6. Twenty2, Apeldoorn

In het hart van de Veluwe ligt Twenty2 van patron-cuisinier Gerwin Sanders en zijn partner en gastvrouw Paula. Gerwin kookt herkenbaar en uitdagend, met respect voor de natuur. Verse, pure en biologische seizoensproducten uit de regio spelen de hoofdrol in zijn keuken. Er is een meergangenmenu waaruit keuze gemaakt kan worden en naar wens wordt daar een bijpassend wijnarrangement geschonken. Er komen gasten van allerlei leeftijden en allerlei samenstellingen. En wie kaas als dessert wil bestellen gaat er maar eens voor zitten: er zijn maar liefst vijftien soorten om uit te kiezen! 

7. La Provence, Zaltbommel

Het restaurant heeft een complete restyling ondergaan. De hoofdtinten zijn bruin, groen en aubergine geworden, het tafellinnen is crèmekleurig en er ligt nieuwe, geluiddempende vloerbedekking. Bovendien verrees er een overdekte serre die overloopt in het ruime buitenterras, en boven zijn twee gastenkamers gebouwd. Alles straalt frisheid, warmte, gastvrijheid en een nieuw elan uit. Gebleven zijn patron-cuisinier Luc van Iersel, die klassiek Frans kookt, en gastvrouw-sommelier Iris de Hertogh, en zij bedienen een grote schare fans uit het hele land. La Provence is één en al traditionele, ambachtelijke klasse in een prachtig decor. 

Redactie Lekker