Nieuws

8 x restaurants aan het water in Nederland

Aan het water lunchen of dineren, niets is zo fijn met mooie zomerdagen. De redactie deelt daarom 8 restaurants uit Lekker500 editie 2022, ter inspiratie. 

Restaurant De Nederlanden

1. DALFSEN Mooirivier - Aan de Oever 

Restaurant Aan de Oever behoort bij Mooirivier, een prachtig etablissement dat – hoe toepasselijk – aan de oever van de Vecht ligt. Je kunt hier terecht voor ontspanning, want liggend in een prachtige natuurrijke omgeving, maar ook voor events, vergaderingen en meer. Het inpandige restaurant wordt geleid door restaurantmanager en sommelier Sanne van Kapel en in de keuken staat chef Arjen Bonder achter de pannen. De opzet van de eetzaal is ruim en de inrichting strak en industrieel met een vloer van gegoten beton, houten tafels en zwarte stoeltjes. Op zomerse dagen is het weldadig toeven op de weelderige terrassen met fenomenaal uitzicht over het water. Bonder kookt modern Frans met gebruik van groenten en kruiden uit eigen tuin. Er is keuze à la carte, ook als meergangenmenu te bestellen. De wijnkaart biedt moois uit nieuwe- en oudewereldlanden en er zijn lekker veel wijnen per glas. 

2. TERWOLDE 't Nieuwe Diekhuus 

Als wij rond half acht arriveren voor het diner zitten de meeste gasten al aan het hoofdgerecht. Gedurende de avond ervaren we dat we moeten inlopen en om half tien zitten we aan de koffie die ons tijdens het dessert al aangeboden wordt. De eetzaal is dan nagenoeg leeg. Jeffrey Fuhler is de eigenaar van dit mooie rietgedekte en comfortabel ingerichte restaurant op een unieke dijklocatie; pal aan de IJssel met prachtig uitzicht over het water en Deventer. Uit de keuken van chef-kok Gijs Koopman komen waarlijk mooie gerechten, veelal bereid met producten uit de streek. Het team werkt gedisciplineerd. 

3. NIJMEGEN Witlof 

Patron-cuisinier Jurgen en gastvrouw- sommelier Rian Eikholt hebben een sfeervolle ambiance neergezet aan de Lage Markt in het centrum van Nijmegen. De ligging is uniek want fijn uitzicht over het water. Blikvanger is de met mos beklede muur die behalve fraai ook handig is om de akoestiek goed te houden. Uit de keuken komen gerechten op de klassiek Franse leest geschoeid met oosterse invloeden. De wijnkaart biedt uitgebreid keuze ook in alcoholvrije labels. Brood gaat op bestelling, er zijn diverse soorten en ze zijn puik van kwaliteit. Het geschonken water is gratis en op de rekening zien we erachter staan ‘van ons’. De borden worden gul opgediend, de bediening is vlot en de factuur heel betaalbaar. Fijn adres! 

4. AMSTELVEEN Aan de Poel 

De ingrediënten op de menukaart zijn rijk: coquilles, kaviaar, langoustines, tarbot, truffel. En de wijnkaart biedt verrassende keuzes, variërend van onbekende parels tot wijnen van naam en faam, die oplopen van goed betaalbaar tot ongelooflijk duur. Maar je zit dan ook aan tafel bij Aan de Poel. Een luxueus restaurant met panoramisch uitzicht op het water. In gerieflijke gestoffeerde fauteuils, aan smetteloos gedekte tafels. Omringd door grote kelken vol met kunstige bloemboeketten. In het gezelschap van gegoede burgers, die meestentijds niet kijken op een euro meer of minder. In de open keuken is een team koks onder leiding van de van oorsprong Brabantse maestro Stefan van Sprang geconcentreerd aan het werk. En maître Robbert Veuger draagt met zijn jonge zwarte brigade zorg voor een lekker ontspannen sfeertje. Want dat moet gezegd: de entourage is deftig, maar het zit relaxed en er is naast een professionele benadering ruimte voor een grap en een gulle schaterlach. Er is een vijfgangenmenu dat regelmatig wisselt. Aan al dit moois hangt een flinke prijskaart. 

5. AMSTERDAM Het Bosch Waterfront Kitchen 

Inmiddels zwaait de derde generatie Van Houten de culinaire scepter in Het Bosch Waterfront Kitchen en Danny en zijn vrouw Leanne is er alles aan gelegen om het de gasten optimaal naar de zin te maken. Dat lukt. En hoe! Vanaf het welkom tot aan vertrek, alles deugt in dit mooie designrestaurant gelegen aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Bij mooi weer heb je vanaf het hooggelegen terras een wijds uitzicht over het water. Danny heeft zich inmiddels ontwikkeld tot topsommelier en kan bogen op een waanzinnig assortiment met exclusieve topwijnen, die overigens ook via internet te bestellen zijn. Leanne deelt Danny’s passie en geeft vakkundig uitleg over de keuzes van het wijnarrangement. De culinaire invulling ligt in handen van chef Yannick Esser. Je kunt hier ook lekker loungen met een mooie cocktail, en delicatessen als pata negra, oesters, kaviaar en charcuterie. 

6. NOORDEN  De Watergeus 

Een restaurant-hotel midden in het polderlandschap dat al ruim drie decennia standhoudt. Dan weet je: hier deugt het. Van ontvangst tot afscheid, van wijnkaart tot keuken, van ambiance tot bediening. Sjanie de Geus nam De Watergeus in 1976 over van haar vader en heeft met dochter Annemarike Pieterse de toekomst van het familiebedrijf allang veiliggesteld. Sfeervolle zaak. Met vloerbedekking, open haard, bloemstukken en gerieflijke rieten stoelen aan ruim geschikte tafels met linnen. Plus de Nieuwkoopse Plassen voor de deur. Dus op zonnige dagen sloepen aan de steiger en smullers op het uitgestrekte terras, zich vergapend aan het fluwelen spiegeloppervlak, ruziënde watervogels en jaloerse voorbij vaarders. Fijne zaak! 

7. VREELAND De Nederlanden 

Dit is zo’n restaurant waar stijl, reputatie en prijzen je bijkans dwingen tot ingetogenheid. SVH Meesterkok Wilco Berends en partner Caroline Berends-Proot werden in 2012 eigenaar van dit roemrijke pand aan de Vecht, continueerden het torenhoge kookniveau van illustere voorgangers en verwelkomen sindsdien een continue stroom loyale gasten van heinde en ver. We laten ons de voelbare allure aanleunen, nippen van verkwikkende aperitiefwijn en snoepen een trits welkomsthapjes weg die verlangen naar meer. Ook prachtig: de blik vanuit de serre op de rivier, met haar ophaalbruggetjes, kadehuisjes en antieke lantaarns

8. MAASTRICHT Beluga loves you 

Na een zeer bewogen periode staat Beluga Loves You van Servais Tielman en Stephanie Tielman-Korach weer als een huis. En hoe! Het restaurant heeft een ware gedaanteverwisseling ondergaan en is verdeeld in drie belevingsruimtes. Bosco (bos) is de ontvangstruimte. Hout vormt de boventoon in dit interieur waar het aperitief genuttigd wordt, met amusehapjes. Servais en zijn team zijn van de wildpluk in het bos en gebruiken noten en kruiden en al wat zij meer ontdekken. In de Aqua (water) eetzaal met blauwe vloerbedekking, golvende kunst aan het plafond en een waanzinnig uitzicht over de Maas wordt het diner geserveerd – met uiteraard veel producten uit de zee. Terra (aarde) is de plaats voor dessert, koffie, thee en friandises. Op mooie dagen kan er nagetafeld en geborreld worden op het terras. Wat een topzaak! 

Redactie Lekker