Nieuws

Alice Waters wint Johannes van Damprijs 2017 

Chef-kok en activiste Alice Waters is de winnaar van de Johannes van Damprijs 2017. Ze krijgt deze internationale oeuvreprijs voor haar inzet in de verspreiding van haar kennis over de gastronomie. 

Alice Waters

Alice Waters (74) opende in 1971 haar eigen restaurant Chez Panisse in de stad Berkeley, waar ze nog steeds nauw bij betrokken is. In de loop der jaren is het restaurant een symbool geworden van haar strijd voor beter eten. In de jaren 90 begon ze met The Edible Schoolyard, een schoolprogramma dat kinderen leert over gezonde voeding. 

Jury 

Voorzitter van de jury Louise Fresco oordeelde: “Met haar restaurant en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van voedsel.” 

Johannes van Damprijs 

De prijs is vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam. De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maken jaarlijks de winnaar van de prijs bekend. De Johannes van Damprijs 2017 wordt dit jaar uitgereikt tijdens de Kookboekenweek op vrijdag 16 november. Vorig jaar won topkok Yotam Ottolenghi.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Alice Waters

Tags

alice waters, johannes van damprijs 2017, chez panisse, the edible schoolyard