Nieuws

Astrid Joosten en Thérèse Boer over wijn: deel II

Lekker interviewde Astrid Joosten en Thérèse Boer voor de speciale editie van Lekker500 en sprak het tweetal over hun vak, waar ze met aanstekelijk enthousiasme over vertellen. Vandaag deel 2 van het interview.

Astrid en Thérèse

Afzonderlijk én samen zijn Astrid Joosten en Thérèse Boer gevestigde namen in de wijnwereld – ze zijn beide gediplomeerd vinoloog, schreven boeken over wijn en bereiken sinds 2012 een breed publiek met hun uitstekende maar altijd betaalbare wijnselectie in hun webwinkel astridentherese.nl. Een gouden greep, zeker nu – het online winkelen naar wijn heeft sinds corona een vlucht genomen. 

Eerder publiceerden wij deel 1. Vandaag deel 2 van het interview. 

Even terugkijken

Astrid, Register Vinoloog van de Wijnacademie, jij haalde bij je proef in 2012 een tien voor blindproeven. Denk je dat je smaak nog steeds zo goed is als destijds?

Astrid: Mijn smaak an sich is niet veranderd. Tijdens de opleiding leer je heel goed technisch proeven. Als je de theorie goed kent en je oefent heel vaak, dan ga je de smaken herkennen. Sinds dat examen heb ik veel meer geproefd, dus eigenlijk zou ik alleen nog maar beter geworden moeten zijn. Dat geldt ook voor Thérèse. Maar, het is niet zo dat je elke dag een tien haalt, je moet ook je dag hebben. Zo moet je niet eerst koffie gedronken hebben of naast iemand zitten met een sterk parfum, want dat heeft allemaal invloed. Je moet eigenlijk zo schoon mogelijk proeven en het liefst 's morgens rond 10 uur. En dan nog zul je er de ene dag beter in slagen dan de andere dag, maar die dag dat ik een tien haalde was super!”

Thérèse: “Wij proeven natuurlijk heel veel en onze kennis over wijn wordt steeds breder. Dat maakt het blindproeven eigenlijk alleen maar moeilijker. Want als je in opleiding bent is er een bepaalde richting waar je continu in proeft. Nu heb je door de jaren een veel breder smaakpallet ontwikkeld – zo proef ik in het restaurant meer gastronomisch, om te kijken hoe de wijn-spijscombinatie is. Met mijn sommeliers heb ik in coronatijd blindproeverijen gedaan op afstand, omdat we weer de behoefte hadden om te gaan proeven. We deden dit in het restaurant met zijn viertjes, en wat bleek: als je dat een tijdje niet hebt gedaan is dat echt moeilijk.”

Kiezen en (online) kopen

Een groot deel van de Nederlandse wijndrinkers heeft geen kennis over wijn en ook niet over hun eigen wijnsmaak. Hoe kan je leren proeven zonder meteen een vinologenopleiding te moeten doen?

Astrid: “Het is toch hartstikke leuk om een wijncursus te doen bij jou in de buurt, van vier of zes avonden, met gelijkgestemden en een leuke docent. Daar kun je zoveel leren op een ontspannen manier.”

Thérèse: “Er zijn hele leuke wijnboeken, maar ook mooie wijn-spijscursussen die je kunt doen, zelfs online. In coronatijd heb ik me hier zelf ook in verdiept en er zijn zulke leuke concepten in te vinden. Op de zaak hebben wij tijdens de lockdown ook online proeverijen gedaan met leveranciers. Dan werden de wijnen opgestuurd en dan ging je proeven, en dat is ook toekomst in mijn optiek.”

Hoe zie je als consument online bij alle wijnwebshops door de bomen het bos? En waar je op moet letten als je online wijn bestelt?

Thérèse: Als je niet zoveel verstand van wijn hebt is het best lastig online te bestellen, zeker als je het verschil tussen Sauvignon en Chardonnay niet weet. Wijnwebshops kunnen zulke mooie verhalen vertellen. Ik zou altijd kijken of je de partij kent en vertrouwt, en of er bijvoorbeeld een langdurige samenwerking met de wijnboeren is.”

Astrid: “Als je bij ons bestelt of wilt bestellen, maar bijvoorbeeld nog een paar vragen hebt, dan kun je ons altijd mailen. We sturen altijd een antwoord om je verder te helpen in de wereld van de wijnen.”

Toekomstplannen

Kunnen we van jullie ook een derde boek over wijn van jullie verwachten?

Thérèse: “Een derde boek is niet op komst. Buiten het werk om – Astrid heeft het boek voornamelijk geschreven en dat is, geloof mij, enorm veel werk – merken we ook dat de markt verandert en dat we nu de webshop misschien wel leuker en persoonlijker vinden dan een boek. We focussen ons daarom nu daarop; we zijn bezig met een nieuwe look en feel voor de site.” Astrid: “Normaliter doen wij een paar keer in het jaar een wijnworkshop in De Librije voor 25 tot 30 gasten, met uitgebreide uitleg en kleine gerechtjes uit de keuken van Jonnie. Dat is iets wat hopelijk in de toekomst weer kan. Want juist het contact met de klanten is iets waar wij veel waarde aan hechten.” Thérèse: “En als het fysiek vanwege corona niet kan om binnenkort weer wijnworkshops te geven, dan denken we erover om ook een online cursus te gaan proberen, want dat is misschien wel de toekomst.”

Laatste slok

Welke wijn wordt je laatste slok?

Astrid: “Mijn allerlaatste slok wordt óf champagne Billecart, óf een geweldige Saint Aubin met mijn geliefde.”

Thérèse: “Sowieso een witte bourgogne; niet te oud, want daar hou ik niet zo van. Alle cru uit de Bourgogne zijn prachtig. En die drink ik dan ook graag met mijn geliefde, want ik hoop dat we samen stokoud worden. Ik hoop dan dat mijn kinderen daar bij zijn met eventueel aanhang en misschien wel kleinkinderen. Dat lijkt mij wel het mooiste moment.”

Als Thérèse de eerste arrivé voor de lunch krijgt, sluiten we het gesprek af. Dat deze wijnvriendinnen het zowel zakelijk als privé goed kunnen vinden werd tijdens het gesprek wel duidelijk. Astrid gaat nog een aantal wijnen kiezen – zal ze later op de dag weer een bericht krijgen van Thérèse, waarin de keuze voor de wijn van hun smaak wederom wordt bevestigd?

Kooptips

Welke wijn moeten we vandaag nog bestellen uit de webshop?

Astrid: “Als je mij wilt leren kennen, dan moet je La finesse de Astrid bestellen. Zowel de Chardonnay als de Syrah zijn ontwikkeld naar mijn eigen wensen in samenspraak met een Franse wijnmaakster.”

Thérèse: “De Kus van Thérèse ligt misschien wat voor de hand, maar we hebben een eigen lijn van Villa Blanche, zowel de chardonnay als de sauvignon blanc en een prachtige Malbec van ze. Die wijnen zijn een schoolvoorbeeld van de kwaliteit waar wij voor staan. Dat zijn wijnen die geweldig van smaak zijn, een goed karakter en elegantie hebben en daarnaast gunstig zijn geprijsd. We werken al acht jaar samen met deze wijnmakers.”

Astrid vult aan: “We hebben een geweldige samenwerking met deze heren Calmel en Joseph – zodanig dat ze voor ons een eigen cuvée maken, met een eigen etiket. Ik ben daar deze zomer nog geweest. Ze wijzen dan naar hun terroir en zeggen: ‘kijk, die wijngaard, die druiven zijn voor jullie.’ Dat is heel bijzonder.”

Redactie Lekker