Nieuws

Beste restaurant van Drenthe: De Vlindertuin

Het beste restaurant van de provincie Drenthe uit Lekker500 editie 2022 is restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren.

Restaurant De Vlindertuin

Restaurant De Vlindertuin dat in het hart van het Drentse Zuidlaren ligt, staat al vele jaren in Lekker500 en de Top-100. Ook deze editie is dit het beste restaurant van de provincie Drenthe. De redactie deelt de recensie:

"Al jarenlang kookt patron-cuisinier Jilt Cazemier op eigen wijze stabiel en op hoog niveau in zijn prachtig gerestaureerde Saksische boerderij De Vlindertuin uit 1719. En echtgenote en gastvrouw Froukje zwaait al net zo lang met verve en veel gevoel voor sfeer de scepter in het restaurant. De inrichting van de eetzaal is stijlvol en klassiek met warme kleuren, prachtig wit tafellinnen, gerieflijke fauteuils, mooie kunst aan de wanden, verzorgde boeketten en een oude plavuizenvloer die de akoestiek geenszins belemmert. Jilt kookt de klassieke Franse keuken. Door zijn creativiteit weet hij een eigen signatuur toe te voegen, waarbij hij gebruikmaakt van uitsluitend eerste klas ingrediënten. Het welkom is royaal. Bij het aperitief, een steendroge frisse Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc Estate Diemersdal uit 2021, komen knabbels en twee mooie amuses waaronder een warm schaaldierensoepje met schuim van langoustines. Maar liefst drie verschillende broodjes komen daarna met roomboter, zeezout en olijfolie. Vooraf gebakken langoustine op een salade van krab met gel van crème fraîche, yoghurt-mierikswortelmousse, tomatenjus en geroosterde pitten. Strak opgemaakt en fraai van smaak. Daarna gebakken zeebaars met sesamglasnoedels, miso, ponzusaus en sojaboontjes. Apart erbij een dumpling gevuld met shiitake en bosui. Verrukkelijk. Zacht gegaarde anjouduif is het hoofdgerecht en wordt geserveerd met mousse van lever, een aardappeltaartje en rode biet. In het glas een volle rode Chileense Single Vineyard Los Lingues cabernet sauvignon uit 2017 met een fijne lange afdronk. Alle presentaties zijn verzorgd, modern en uitgesproken."

Redactie Lekker