Nieuws

Beste van de provincie: De Librije in Zwolle

De Librije in Zwolle staat ook in Lekker500 editie 2020 ijzersterk op positie 2 in de Top-10. Dit restaurant van absoluut topniveau is daarmee het beste restaurant van de provincie Overijssel.

Librije

De Librije is al jaren een begrip in culinair Nederland en staat elk jaar met een hoge notering in de Lekker Top-10. Uit de recensie: ‘De prachtig opgetuigde binnenplaats van de voormalige Zwolse gevangenis, van Jonnie en Thérèse Boer kent geen dag zonder gasten. Sterker nog, je moet heel ruim van tevoren reserveren om een plaats te bemachtigen. De sfeervolle en ongedwongen benadering en de superdeskundige bediening oogst lof. Zowel de zwarte als witte brigade serveert aan tafel en hoofdsommelier Sabas Joosten legt inspirerend en vlot de geschonken wijnen uit. Wij proeven een parade aan amusehapjes: flinterdunne minisandwich met gehakte Amsterdamse ui en Zwolse mosterd; krokante waddengarnaal met bleekselderij en vadouvan; kalfstartaar met haringkuit. En enkele hapjes van de jonge chef met Molukse roots: sotosoepje, panang goreng, cassave en saté. Alles even verfijnd en speels. De langoustine van het menu is ‘gegaard’ in het sap van kombucha (gefermenteerde Japanse zwam): à point en toch knisperend fris, net voor opdienen even gebrand voor bite en structuur. Gevolgd door salade van krab, slasoorten, bloemen en besjes in een dressing van krab en kruidenolie, aan tafel overschaafd met ganzenlever. Een onwaarschijnlijk mooie combinatie van zachtzoet, zuur én van texturen.’

In 2015 openden Jonnie en Thérèse Boer het vernieuwde restaurant De Librije. De redactie van Lekker heeft in dat zelfde jaar een interview gehad met dit culinaire powerkoppel. Lees hier het interview uit 2015. 

Redactie Lekker