Nieuws

Beste van de provincie Friesland: De Heeren van Harinxma

De redactie van Lekker deelt komende tijd onder andere de beste restaurants per provincie uit Lekker500 editie 2022. Deze keer het beste restaurant van de provincie Friesland: De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag.

Landgoed Lauswolt

Restaurant De Heeren van Harinxma* is te vinden op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag en staat al vele jaren in Lekker500 en de Top-100. Ook dit jaar heeft het een mooie plek op 38 in de Top-100 behaald. Naast De Heeren van Harinxma is het op Landgoed Lauswolt ook mogelijk om te dineren bij de informele en smaakvol ingerichte bistro, Bistro Nijeholt

Uit de recensie: Het sjiek ingerichte De Heeren van Harinxma maakt onderdeel uit van het onlangs gerenoveerde Landgoed Lauswolt, waar ook gelogeerd kan worden. De rode loper buiten leidt ons naar de lobby van het hotel en vervolgens naar het restaurant. Het is er druk met veelal wat oudere gasten. Chef de cuisine Arjan Bisschop en zijn team koken een meergangenmenu op de Franse leest geschoeid, met regionale en oosterse invloeden, waarbij je zelf het aantal gangen kunt aangeven. We worden verrast met een drietal amuses: cracker van paprika met tomaat en basilicummayonaise, bonbon van geitenkaas met een gelei van zwarte knoflook, arancini met safraanrisotto. Stuk voor stuk smaakbommetjes. We vervolgen met ajo blanco, mousse van amandel en knoflook, serranoham, gemarineerde diepzeegarnalen, pittige druiven en amandel. Prachtig van presentatie, verfijnd en vol van smaak. Daarna malse black angus biefstuk met gekaramelliseerde broodpudding van spek en gruyère, hazelnoot, ingemaakte bietjes, witlof en gerookte jus met witte peper. Bij dit voortreffelijke gerecht een rode Montsant 2019 van Can Blau cellars, die dit gerecht goed aankan. De kaasplank met vijf flinke stukken kaas uit binnen- en buitenland wordt geserveerd met heerlijke bijlagen, zoals geroosterd bananenbrood met noten en zuidvruchten, gemarineerde abrikoos, chutney van peer en appelstroop. Vinoloog en gastheer Vladimir Sarkisyan krijgt een dikke pluim. Hij etaleert veel kennis en combineert professionele service met een heerlijk vleugje humor. Staat op plaats 38.

Sinds 1 februari versterkt chef-kok Robert Buurma het keukenteam van de restaurants De Heeren van Harinxma en Bistro Nijeholt op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Beide restaurants blijven onder leiding van Executive Chef Arjan Bisschop staan. De afgelopen 6 jaar werkte Robert Buurma als chef-kok bij restaurant Zuiver op Vlieland. Ambacht en passie staan bij hem voorop, iets wat goed aansluit bij het product van Landgoed Lauswolt. 

Redactie Lekker