Nieuws

Beste van de provincie Groningen: Piloersemaborg in Den Ham

Wij zijn dol op lijstjes! De komende tijd delen wij onder andere de beste restaurants per provincie uit Lekker500 editie 2022. We trappen af met het beste restaurant van de provincie Groningen: Piloersemaborg in Den Ham.

Piloersemaborg Den Ham

Het restaurant van Dick en Hilda Soek is al jaren te vinden in Lekker500 én de Top-100. Ook dit jaar staat het restaurant met een mooie vermelding in de gids op plaats 68 in de Top-100 en is wederom de beste van de provincie Groningen. Met als directe opvolger, op nummer 69 en nieuw in de Top-100, restaurant Onder de Linden in Aduard. 

Uit de recensie: Piloersemaborg – gelegen in het Westerkwartier, niet ver van het Reitdiep – is de enige overgebleven borgboerderij van de provincie Groningen en daardoor uniek. Buiten in de borgtuin scharrelen kippen en ganzen rond. En binnen staat Dick Soek achter het fornuis om gerechten te bereiden waarin lokale ingrediënten de hoofdrol spelen. Partner Hilda toont zich hierbij een kundige en vriendelijke gastvrouw. We zitten ontspannen met overwegend wat oudere gasten in de historische stijlkamer met klassiek interieur en linnen gedekte tafels. Het welkomsthapje van aardappelchips met eiercrème, vissaus en gedroogd kuit van tarbot is een prima begin. En het zuurdesembrood dat gratis wordt verstrekt en gul aangevuld is verrukkelijk. De eerste gang valt een beetje tegen. De gebakken griet is aan de droge kant en de salade met verse ansjovis, ei, aardappel, olijven, basilicum, rode ui, artisjok en tomaat mist wat dressing waardoor het niet goed samengaat. Dun gesneden gerookte wilde gans met een terrine van aardappel, zomertruffel en prei is daarentegen heel geslaagd. En dat geldt ook voor heek onder een kruidenkap met rodewijn-botersaus. Sappig en goed van portiegrootte. Het glas Jaffelin Bourgogne Passe-Tout-Grains 2020 van gamay en pinot noir past er uitstekend bij. De kaasgang bestaat uit een flink stuk schapenkaas (blauwschimmel) van Het Lutje Land uit Kommerzijl. Met zo’n geweldige kaas heb je ook niet meer soorten nodig. Ook de bijgevoegde wortelgarnituren (wortelchips, -cake en -siroop) zijn dik in orde. Fijne zaak in het hoge noorden.

Redactie Lekker