Nieuws

Bij Jef breidt uit met biologische moestuin van 3000m2 

Chef-kok Jef Schuur en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling openden 25 jaar geleden hun restaurant Bij Jef* op Texel. Tijdens dit bijzondere jubileumjaar pakken ze extra groot uit met een eigen moestuin van 3000m2. 

Nadine Mögling en Jef Schuur

25 jaar geleden openden Chef-kok Jef Schuur en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling Bij Jef Restaurant & Hotel op Texel, waar ze je kennis laten maken met al het moois van het Wad. Dit bijzondere jubileumjaar laten zij niet zomaar aan zich voorbijgaan. Na een complete make-over van het restaurant en de luxe hotelsuites en de lancering van de traiteurservice, pakken ze uit met een riante eigen moestuin van 3000m2. Van het land op het bord wordt letterlijk, omdat de moestuin op slechts 25 meter afstand van de keuken ligt. 

Deze moestuin kwam er niet zomaar. Het heeft namelijk twee jaar geduurd voordat Jef Schuur eigenaar werd van het felbegeerde stuk grond. Dat het dan is gelukt in het jubileumjaar is dan ook extra bijzonder voor de chef-kok. In de afgelopen maanden is er, mede door twee tuinmannen, hard gewerkt om de moestuin gereed te maken voor het verbouwen van kruiden en oude groenterassen. De eerste gewassen zullen naar verwachting eind februari/begin maart worden geoogst en zullen de basis vormen voor de nieuwe gerechten en groentesapjes van eigen grond, die Schuur in de komende verder zal ontwikkelen.

“Stilstaan is niet ons ding en we waren al een tijdje op zoek naar manieren om de natuur nog meer onze keuken in te brengen. Toen ik de eigenaar eindelijk zover kreeg dit stuk grond aan ons te verkopen viel alles op zijn plek. Ik wil in onze moestuin de flora van Texel – waar Jac. P. Thijsse zo door betoverd werd – naar het bord brengen. Terug naar oersmaken: spruitjes die naar spruitjes smaken, dat werk. We worden bijgestaan door twee fantastische tuinmannen: een jonge gozer die is opgeleid bij biologisch-dynamische bedrijven en een herintreder met honderd jaar ervaring. Ik krijg zó veel energie van die jongens,” aldus Jef Schuur. 

Bijzondere beleving

De moestuin wordt niet enkel gebruikt voor het verbouwen van groenten en kruiden, ook belooft het een bijzondere locatie te worden waar gasten kunnen genieten van het aperitief en alle ingrediënten direct van het land kunnen proeven. Op z’n puurst. 

Redactie Lekker