Nieuws

Brandschade Château Neercanne krijgt het team niet klein

In juli woedde er meerdere dagen een brand onder de grotten van restaurant Château Neercanne* in Maastricht. De schade voor het restaurant (plaats 75 in Lekker500 editie 2017) van de Oostwegel Collection loopt hoog in de cijfers.

Château Neercanne

Directeur Peter Harkema laat zich echter niet klein krijgen: “We herpakken ons goed. We moeten er iets positiefs van maken. Het is heel mooi om te zien hoe het team zich herpakt.”

Donderdagavond 21 juli werd duidelijk dat er een brand woedde in de grotten onder het restaurant. Anderhalf dag later staakte de brandweer definitief de poging het vuur te blussen en werd besloten het vuur gecontroleerd te laten uitbranden. De brand startte bij de ingang aan de Belgische kant van de grotten. “Weet je wel hoeveel hooi daar lag? Een olympisch zwembad vol. Kun je het je voorstellen?” Alle faciliteiten die losstaan van het Château kunnen door de brand niet meer gebruikt worden. Waaronder de productiekeuken, de feestgrot en de wijnkelder. Of de wijnen uit de grot niet meer bruikbaar zijn, wordt binnenkort duidelijk. “De brand is aangestoken, maar daar moeten de Belgische en Nederlandse justitie zich maar over buigen. Wij richten ons op het herstel,” aldus de sympathieke Harkema.

Het team van Château Neercanne kwam direct nadat bekend werd dat de grotten in brand stonden, in actie. Harkema: “We hebben op dag één meteen een menu samengesteld. Ook hebben we direct een buitenkoeling geplaatst. We kunnen gelukkig produceren bij onze collega’s van St. Gerlach. Ik ben heel trots op mijn team. En de gasten zijn bewonderingswaardig meelevend. Vanuit de hele wereld. Ik heb het idee dat Neercanne van iedereen is.” Het restaurant en lunchrestaurant l’Auberge zijn nog steeds geopend. En ook de a la carte keuken is gespaard gebleven.

Hart boven hoofd

Harkema: “De schade was aanvankelijk tonnen, maar het loopt nu op naar veel meer. Ik noem nog geen bedrag want het moet allemaal nog blijken, maar gelukkig zijn we goed verzekerd. Ons imago heeft natuurlijk wel een deukje opgelopen, maar aan de andere kant hebben we heel positieve aandacht in de media gekregen. En kregen we te horen en te lezen dat we het goed hebben aangepakt. Het gebeurt met het hart. Niet alleen met de kop. Zo doe ik het hier ook. Ik probeer vooral met het hart te werken.” Volgens de directeur worden de grotten onder Château Neercanne leeggehaald. Inclusief het meubilair, alle elektriciteit, de ovens, afwasmachines. Alles wordt nagekeken. Vervolgens worden de grotten schoongemaakt en komen er nieuwe vloeren en podia in. “Hoe lang het nog duurt is de vraag, maar ik denk dat we de maand september nog niet operationeel zijn. Maar je hoort ons niet klagen, ik kom uit Groningen en daar zeggen we: ‘De kop d’r veur’. We hebben een topteam dat mentaal ook sterk is.”

Beeld: Oostwegel Collection.

Redactie Lekker