Nieuws

Culinair alfabet: L

Liaison, lobbig en laderen… het is deze week tijd voor de letter L uit het culinaire alfabet!

L

Liéren 

Het binden van soepen en sauzen 

Liaison

Een mengsel van eierdooiers en room om sauzen, soepen en stoofpotten te binden. Wordt altijd toegevoegd met de pan van het vuur en vlak voor et opdienen om schiften te voorkomen. 

Lobbig

Het niet helemaal stijf laten worden van een vloeibaar mengsel of het niet helemaal stijfkloppen van slagroom

Lossen 

Een gerecht uit de vorm laten komen

Lakken 

Met het mengsel een glanzend laagje bewerkstelligen op ingrediënten (bijvoorbeeld gelakte eend)

Larderen 

Met een speciaal daarvoor bestemde dikke naald met een soort ‘oog’ het doorrijgen van vlees, wild of gevogelte met reepjes spek. 

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinair alfabet voor het voetlicht zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Volgende week is het tijd voor de letter M. 

Mieke van Laarhoven