Nieuws

Culinair alfabet: M

Macereren, maskeren en meunière… het is deze week tijd voor de letter M uit het culinaire alfabet!

M

Macereren

Dit is het weken van verse of gedroogde vruchten in een vloeistof. Zo nemen de vruchten de smaak van de vloeistof op, óf de vloeistof neemt de smaak van de vruchten op. 

Marinade

Dit is een aromatisch mengsel waarin men ingrediënten legt om ze meer smaak te laten krijgen. 

Monteren 

Het binden van warme soepen en sauzen door er in hoog tempo kleine blokjes koude roomboter door te kloppen.

Maskeren 

Een gerecht bedekken met room of saus

Mirepoix

Dit is een mengsel van groenten en kruiden dat onder andere gebruikt wordt bij de bereiding van bouillon, soep, sauzen en stoofvlees.

Meunière

Dit is een bereidingswijze van vis, die eerst rondom met bloem wordt bestoven en daarna in roomboter gebakken. 

Medaillon 

Een stukje vlees of vis dat rond uitgesneden is.

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinair alfabet voor het voetlicht zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Volgende week is het tijd voor maar liefst drie letters tegelijkertijd, namelijk de letters N, O en P. 

Mieke van Laarhoven

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven

Tags

culinair alfabet, Mieke van Laarhoven , M