Nieuws

Culinair alfabet: Q, R, S

Quenelles, rouille en sausspiegel… het is deze week tijd voor de letters Q, R en S uit het culinaire alfabet!

QRS

Quenelles

Dit zijn ovaalvormige gerechtjes van fijngemalen vlees of vis die gebonden zijn met vet en eieren. 

Reduceren 

Het verhitten van een vloeistof waardoor de hoeveelheid door verdamping vermindert en de smaak geconcentreerder dus krachtiger wordt. 

Ruban 

Het ‘lint’ dat ontstaat als je de mixer uit een mengsel van geklopte eieren met suiker opheft.

Rouille

Dit is een saus uit de Provençaalse keuken die traditioneel opgediend wordt bij bouillabaisse. De saus bestaat uit rode chilipepers, eierdooiers, cayennepeper, saffraan, knoflook en olijfolie. 

Roken 

Het bewerken van voedsel door het in de rook van smeulend hout te hangen. Hierdoor krijgt het product een rooksmaak. 

Roux

Een mengsel om sauzen te binden bestaande uit gelijke delen bloem en boter.

Slinken 

Het afnemen van volume van bladgroenten door de groenten te verhitten in een kleine hoeveelheid boter of olie of door de bladgroenten onder te dompelen in kokend water. 

Saignant 

Licht gebakken vlees dat rood ziet van binnen mar wel warm is

Sausspiegel

Een bord volledig bedekken met saus

Sauteren 

Ingrediënten in een zeer hete pan aanbakken. Vaak wordt de pan heen en weer geschud tijdens het bakken om aanbranden te voorkomen. 

Spatelen 

Het luchtig door elkaar scheppen (‘achten’ draaien) van twee of meer mengsels met behulp van een spatel. 

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinair alfabet voor het voetlicht zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Volgende week is het tijd voor de letter T. 

Mieke van Laarhoven