Nieuws

Culinair alfabet: T

Tourneren, trufferen en tremperen… het is deze week tijd voor de letter T uit het culinaire alfabet!

T

Timbaal

Een rond vormpje, enigszins taps toelopend en meestal van metaal, waar overwegend puddinkjes in bereid worden.

Tourneren 

Het in gelijkvormige, doorgaans ovale stukken snijden van groenten voor een mooiere uitstraling en om het gelijktijdig gaar laten worden te bevorderen.

Trufferen 

Het toevoegen van truffel aan een gerecht.

Trancheren 

In gelijke vaak schuine plakken snijden van vlees, wild, gevogelte of vis. Haaks op de draad. Kijk hierbij hoe de draad loopt en snijd in tegengestelde richting. Zo blijft het product mals. 

Tremperen 

Het royaal besprenkelen van gebak met een suikerstroop om het gebak sappiger te maken en meer smaak te geven. 

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinair alfabet voor het voetlicht zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Volgende week is het alweer tijd voor de allerlaatste letters uit het culinaire alfabet, namelijk V, W en Z. 

Mieke van Laarhoven

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven

Tags

Culinair alfabet, T, Mieke van Laarhoven