Nieuws

Culinaire kijk-tips

Met deze kijklijst maak je het thuiszitten nét wat leuker en doe je tegelijkertijd culinaire inspiratie op.

kijken

Wegens de uitbraak van de COVID-19 (Corona) pandemie zijn er maatregelen genomen om het virus onder controle te houden. Zo wordt er aangeraden om de komende periode thuis te blijven om persoonlijk contact te vermijden. Maar wat kun je nou de hele dag vanuit huis doen? Met deze kijklijst maak je het thuiszitten nét wat leuker en doe je tegelijkertijd culinaire inspiratie op. 

De Sterrenkaart 

In deze vijfdelige serie staan Joris Bijdendijk (RIJKS, Amsterdam), Jonnie Boer (De Librije, Zwolle), Danny Tsang (O&O, Sint Willebrord), Margo Reuten (Da Vinci, Maastricht) en Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) elk in één van de afleveringen centraal en worden ze op de voet gevolgd. De Sterrenkaart komt van de kookzender njam! en de eerste twee afleveringen zijn te zien via het Youtube-kanaal: NJAM het KOOKKANAAL. 

Lees hier meer over De Sterrenkaart – Nederland

De nieuwe garde

Deze serie waar jonge veelbelovende chef-koks op de voet worden gevolgd is alweer van een paar jaar geleden, maar nog steeds hartstikke leuk om te kijken. In de serie is te zien waar het jonge talent hun inspiratie vandaan haalt en wat ervoor nodig is om op topniveau te presteren. De serie is te streamen via Videoland en NPO3.

Chef’s Table

Deze met een Emmy-genomineerde serie kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. In Chef’s Table (Netflix) staat er elke aflevering een restaurant en de bijbehorende chef-kok in het middelpunt. De titel van de serie verklapt het misschien al. In Chef’s Table krijg je een kijkje in de keuken van professionele chef-koks over de hele wereld en aanschouw jij hoe de meest prachtige gerechten worden gemaakt. 

Street-Food

Met de serie Street Food ga je op culinaire reis langs de streetfood-wereld in Thailand, Japan, India, Indonesië, Taiwan, Zuid-Korea, Vietnam, Singapore en de Filipijnen. In deze serie leer je ook de mensen achter de kraampjes kennen, en doe je dus tegelijktijdig culturele kennis op over de bevolking van deze Aziatische landen. In de afleveringen komen typerende streetfood gerechten per land aan bod. In aflevering één wordt meteen duidelijk wat het aandeel van streetfood tegenwoordig is in de culinaire wereld, aangezien streetfood-kok Jay Fai uitlegt hoe zij aan haar eerste Michelinster is gekomen. De serie is te vinden op Netflix. 

Ugly Delicious

In Ugly Delicious, te streamen op Netflix, gaat het niet om de chef-koks maar om de gerechten. In elke aflevering staat er één gerecht of concept centraal en wordt er onderzocht hoe dit wordt bereid in verschillende gebieden, wat de afkomst is en hoe het gerecht zich aan het ontwikkelen is. Er wordt gekeken naar culturele, sociologische en historische aspecten van gerechten. Ugly Delicious is dus een perfecte serie als je op zoek bent naar een combinatie van koken, reizen en geschiedenis.

Masterchef Australië 

Bij veel foodies is het programma Masterchef niet onbekend. In dit programma gaan amateurchefs een culinaire strijd met elkaar aan om Masterchef te worden. Gedurende deze afvalrace komen verschillende chef-koks langs die de kandidaten begeleiden in hun proces. Masterchef Australië is online te kijken via de website van Net5. 

Heel Holland Bakt 

Als je afgelopen seizoen geen tijd had om Heel Holland Bakt te volgen kun je nu alle afleveringen via de website van Heel Holland Bakt terugkijken. In deze bakwedstrijd gaan amateurbakkers de competitie met elkaar aan en komen veel verassende bak creaties langs. Heb je het hele Nederlandse seizoen al op de voet gevolgd? Kijk dan eens naar de Britse versie: The Great British Bake Off. Deze is te zien via NPO Start met een NPO Plus account. 

Soof 

Misschien een beetje een gekke film in dit rijtje, maar de film Soof is de perfecte bank-hang tip voor het hele gezin. In de film(s) zie je hoe Soof haar eigen culinaire droom waarmaakt en daarbij een hoop obstakels moet takkelen om bij haar doel te komen. Als je de film al gezien hebt kun je nu ook de serie Soof bingewatchen via Videoland. 

Ratatouille

Nu schoolgaand Nederland thuis zit, inclusief de basisscholen, kan de Disneyfilm Ratatouille niet missen in dit rijtje. Volg in deze animatiefilm de avonturen van de talentvolle rat Remy. De rat die uitzonderlijk veel gevoel voor smaak heeft wil namelijk maar één ding: chef-kok worden. En dat blijkt nog niet zo makkelijk voor een rat.  Deze animatiefilm is een aanrader voor het hele gezin en te streamen via Disney+. 

Openingsbeeld: TARIK KIZILKAYA/ iStock

Redactie Lekker