Nieuws

De eerste vrouwelijke winnaar Nederlands Kampioen Oestersteken 2022

Op maandag 12 september vond het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022 plaats. Manuela Kriekaard is de eerste vrouwelijke winnaar. Zij gaat door naar het Wereld Kampioenschap Oestersteken. 

Oesters

Het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken vond op maandag 12 september plaats in het Zeeuwse Yerseke, op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. Met een recordaantal stekers dat meedeed is Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes de winnaar geworden. De eerste vrouwelijke winnaar. 

Kriekaard laat weten: “Het was de vierde keer dat ik meedeed met deze wedstrijd, steeds stond ik in de finale maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgde er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

Van links naar rechts: 2de plaats Davey Lamper, 1ste plaats Manuela Kriekaard en 3de plaats Bas de Koeijer

De jury

De jury beoordeelde de kandidaten op het openen van de oesters, waarbij pluspunten te verdienen waren wanneer de oester volledig geopend was en gereed was voor consumptie. Indien het oestervlees beschadigd was en er gruis of schilfers achterbleven, werden daar minpunten voor gerekend. Bij een gelijke uitslag werd er gekeken naar de snelste uitslag. 

Kriekaard vertegenwoordigd Nederland tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway. 

Redactie Lekker

Credits

Beeld: iStock, Balthasar Roessingh, Junction Communication

Tags

Oestersteken, Manuela Kriekaard, Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022, Yerseke