Nieuws

De Limburgse vlaai: een unieke lekkernij

De Limburgse vlaai is een unieke lekkernij uit de Limburgse provincie in Nederland. De vlaai is een soort platte cake die wordt gebakken in een speciale vlaaivorm.

Limburgse Vlaai

De vlaai wordt meestal gevuld met een fruitcompote, vlaaikaas of room, en kan ook worden gedecoreerd met vers fruit, noten of chocolade.

Geen echte Limburgse roots

De oorsprong van de Limburgse vlaai ligt ergens in de 16e eeuw, waar op een schilderij van Pieter Bruegel de eerste vlaaien zijn afgebeeld. Deze witte griezenpapvlaaien zijn later door de Spanjaarden verder ontwikkeld tot de voor ons nu bekende rijstevlaai. Je begrijpt dus wel dat de Limburgers niet graag hardop zeggen dat de Limburgse vlaai van origine dus eigenlijk helemaal niet Limburgs is. De echte roots van de vlaai liggen namelijk in de buurt van Bodensee in Zuid-Duitsland. Hier maakte men in de Middeleeuwen namelijk met resten brooddeeg en fruit zogenoemde Fladen. Duurzaam en lekker eten dus, waar bijvoorbeeld Patisserie Limburgia op voort is gaan borduren.

Weinig nodig voor de beste smaak

Om een goede vlaai te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan simpel gistdeeg, een smaakvolle fruitvulling en mensen die de ambacht begrijpen. De beste ingrediënten zorgen voor de beste smaak. Daarnaast is het ook fijn als er een groot aanbod is als je kiest voor vlaai of taart bestellen. Waar de ene persoon houdt van een krokante bodem, zet de ander liever zijn of haar tanden in een vlaai met luchtige bodem, of een wenerbodem. Deze laatste noemt men ook wel de koekjesdeeg bodem.

Klassieke vlaaien

De kruimel en rastervlaaien zijn de echte klassiekers onder de vlaaien. De traditionele abrikozenvlaai en de kersen raster zijn hier een goed voorbeeld van (en de meeste mensen hebben deze varianten al wel eens geproefd). Natuurlijk is er ook nog de appel-kruimel vlaai, wat altijd een veilige keuze is als je voor een verjaardag taart wilt aanbieden aan je gasten. Deze is gevuld met een heerlijke appelvulling en afgewerkt met heerlijke krokant gebakken boterkruimels. Last but not least hebben we ook nog de bekende puddingkruimel vlaai gevuld met heerlijke banketbakkersroom en afgewerkt met gebakken boterkruimels, waar menigeen voor wakker gemaakt kan worden midden in de nacht.

Zelf aan de slag

Wil je het zelf eens proberen om een mooie kersenvlaai of appelkruimelvlaai op tafel te zetten, dan kun je hieronder terecht voor twee recepten:

Kersenvlaai

Ingrediënten:

-1 pak Bladerdeeg

-1 zak (300 gram) frozen kersen

-75 gram suiker

-1 zakje vanillesuiker

-1 theelepel kaneel

-4 eetlepels maizena

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Bekleed een vlaaivorm met het bladerdeeg.

3. Doe de kersen in een kom en roer de suiker, vanillesuiker, kaneel en maizena door de kersen.

4. Vul de vlaaivorm met het kersenmengsel.

5. Bak de vlaai in de oven voor 30-35 minuten.

6. Laat de vlaai afkoelen en serveer.

Appelkruimelvlaai

Ingrediënten:

-1 pak Bladerdeeg

-2-3 grote appels (bijvoorbeeld Elstar)

-75 gram suiker

-1 theelepel kaneel

-4 eetlepels boter

-1 zakje vanillesuiker

-4 eetlepels bloem

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.

3. Doe de appelblokjes in een kom en roer de suiker, kaneel, vanillesuiker en bloem door de appels.

4. Bekleed een vlaaivorm met het bladerdeeg.

5. Vul de vlaaivorm met het appelmengsel en strooi de boter erover.

6. Bak de vlaai in de oven voor 30-35 minuten.

7. Laat de vlaai afkoelen en serveer.

Redactie Lekker