Nieuws

De nieuwe generatie vlees

Met het oog op duurzaamheid, gezondheid en een groeiende groep flexitarische fijnproevers kijken we bij de restaurants in onze gids altijd een extra keer op het menu: staan er ook voldoende opties zonder dierlijke ingrediënten op de kaart?

Redefine Meat x Lekker500

Smaakvolle alternatieven zijn sneller dan ooit aan hun opmars bezig en er is een nieuw innovatief hoogstandje dat zelfs de meest meat loving (sterren)chef niet afserveert.

Het 100% plantaardige vlees van Redefine Meat werd al enthousiast ontvangen in het buitenland. Nu verovert het ook de betere Nederlandse restaurants. Redefine Meat is met haar veelgeprezen vleesvervangers een game changer op het gebied van vleesalternatieven.

Redefine Meat laat dan ook niets aan het toeval over. Achter de productie gaat jarenlang onderzoek schuil, waarin vlees tot op moleculair niveau werd bestudeerd om te ont- dekken waarom we zo graag onze tanden in een goed biefstukje zetten. Op alle zintuigen komt het in de buurt bij dierlijk vlees, zodat je precies diezelfde ervaring krijgt met deze vleesopvolger. Naast grondig onderzoek speelt ook technologie een grote rol: wholecuts van Redefine Meat komt niet van de slager, maar uit een speciaal ontworpen 3D-printer die de rundvleesstructuur nauwkeurig nabootst.

Liefhebbers van fine dining en sterrenrestaurants hebben het nieuwe vlees al voorbij zien komen

Ambitieus? Zo kun je het project van Redefine Meat zeker noemen. De onderneming hoopt het grootste vleesbedrijf ter wereld te worden zonder dat daar ook maar een dier aan te pas komt. Hun New-MeatTM is maar het begin van deze revolutie. Andere vleessoorten, van lamsvlees tot varkensvlees, volgden onlangs. Waar we nu een dierloos biefstukje kunnen bestellen, maar ook lamskebab, rundergehakt, worst, hamburger en lams rumpsteak, zal het assortiment in de nabije toekomst nog meer variatie bieden.

Zelf proeven kan dus al. Sinds eind 2021 staat Redefine Meat in Nederland op het menu, inmiddels bij meer dan 150 restaurants. Vooral liefhebbers van fine dining en sterrenrestaurants hebben het nieuwe vlees het afgelopen jaar misschien al voorbij zien komen, maar ook de meer casual eetgelegenheden laten ons nu kennismaken met het product. Zo omarmt ook Loetje, lange tijd een steakhouse waar vegetariërs met grote boog omheen liepen, nu de plantaardige steak.

Horeca- en food professionals kunnen bij meerdere groothandels, waaronder Sligro, Hanos en Bidfood terecht om de producten te kopen. Voor wie staat te popelen om het nieuwe vlees in eigen keuken te bereiden, hoopt Redefine Meat in de toekomst in de retail te kunnen bedienen. Uiteindelijk is dat de missie van Redefine Meat: mensen laten stoppen met vlees eten zonder dat ze stoppen met vlees eten.

Vegavlees lovers

Marco Pierre White (Rudloe Arms): “It’s the cleverest thing I’ve ever seen in almost 45 years of being in a kitchen.”

Marco Pierre White

Ron Blaauw (Ron Gastrobar Amsterdam): “Ik proef het en eigenlijk denk ik, hoe is het mogelijk dat zoiets geen vlees is?"

Peter Gast (Graphite Amsterdam): "Redefine Meat geeft ons de mogelijk om in onze menu’s nog meer bewuste diversiteit aan te brengen en soms zelfs een spannende discussie te ontlokken omtrent bewuste voedselkeuzes. Het komt zó dicht bij dierlijk vlees."

Redactie Lekker