Nieuws

De Nieuwe Winkel – grote stijging in de Top van Lekker én internationaal 

Op maandag 31 oktober werd de Top-10 van Lekker500 editie 2023 gepresenteerd. Een van de nieuwkomers is restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Naast de stijging in de Top van Lekker, steeg hij internationaal al helemaal. 

Emile van der Staak

Botanische gastronomie is wat Emile van der Staak voorstaat. Geen trend maar een levensvisie. De wereld kan het niet aan, zolang er op klassieke voet gekookt blijft worden met vlees, vis en kip stelt hij en ziet het als zijn missie deze norm aan te passen. Van een wereld van beesten naar een wereld van planten. Dat zijn keuken niet onopgemerkt is gebleven mag duidelijk zijn. De Nieuwe Winkel is welhaast een pelgrimsoord geworden en binnen- en buitenlandse gasten staan maanden in de wacht om ingewijd te worden in zijn fascinerende en zeer creatieve plantaardige kookstijl. Dit verdient een grote stijging, van plaats 26 naar 8 in de Top-100 van Lekker500 editie 2023. 

Niet alleen is de De Nieuwe Winkel van eigenaar en chef-kok Emile van der Staak in de Top-100 gestegen. Hij steeg onlangs ook internationaal naar het hoogste niveau. De Nieuwe Winkel is namelijk op het Gastronomic Forum in Barcelona verkozen tot het beste plantaardige restaurant ter wereld en wint daarmee de We’re Smart Award ‘Best Vegetables Restaurant of the World’.

Van der Staak laat weten: “De keuzes van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruit zal zien. En veel van deze keuzes draaien om voedsel. Dat is de reden dat we geloven in de botanische gastronomie en gewone planten veranderen in vingerlikkende gerechten. We hoeven niet verder te zoeken dan onze gerechten om mee de planeet te redden. Veel minder vlees en zuivel eten is de meest effectieve manier om onze ecosystemen te regenereren en de vernietiging ervan te voorkomen.”

De redactie van Lekker feliciteert Emile van der Staak met het behalen van deze titel en de prachtige prestatie! 

Redactie Lekker