Nieuws

Weet wat je eet

Maar liefst 85% van de Nederlanders eet te veel zout. Op jaarbasis eet een persoon gemiddeld een kilo zout te veel.

Proef de ongezouten waarheid

Veel mensen weten wel dat te veel zout eten slecht is voor hun gezondheid maar slechts 20% denkt dat ze zelf te veel zout eten. 1,7 miljoen Nederlanders (circa 10% van de bevolking) heeft nierschade. Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting: “Zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout eten helpt nierschade te voorkomen. De Nierstichting Restaurant Driedaagse is bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van minder zout eten. En om ze te laten ervaren hoe puur van smaak minder zout eten is.”

Nierstichting Nederland

Met een korreltje zout

Met als thema ‘Proef de ongezouten waarheid’ wil de Nierstichting Nederland in actie zetten en mensen bewust maken van de risico’s die het eten van overmatig zout met zich meebrengen. De Nierstichting heeft onder meer de Nierstichting Restaurant Driedaagse opgestart, waarbij bijna 100 toprestaurants op 6, 7 en 8 maart een zoutbewust menu serveren. Nederlandse chefs reageren enthousiast op de campagne. Chef-kok Menno Post: “Dat eten alleen lekker is met zout moet je vooral met een korreltje zout nemen.” Edwin Soumang, chef-kok van restaurant ONE in Roermond is van mening dat verse gevarieerde voeding je beste medicijn is en dat het daarom belangrijk is om te weten wat je eet. Danny Rijs van restaurant Vlaar: “Proef de ongezouten waarheid is voor mij niet alleen zout weglaten, maar met zuur, zoet, bitter en umami een andere smaakbeleving geven.”

Kom in actie

Daarnaast heeft de Nierstichting een tweewekelijkse Zoutchallenge opgestart (10 t/m 24 maart) waarbij deelnemers – door middel van zoutbewuste recepten en handige tips – leren wennen aan het eten van minder zout.

Benieuwd hoe het er met jouw zoutkennis voor staat? Doe dan de Zoutquiz op de website van de Nierstichting. 

Partners

Naast de deelnemende restaurants die optreden als ambassadeur om de boodschap ‘minder zout met pure smaken’ uit te dragen wordt de Nierstichting Restaurant Driedaagse ook gesteund door belangrijke partners: KHN, Scelta, Resengo, Actify en VITAM.

Redactie Lekker