Nieuws

Dé winnaar van Bocuse d’Or Nederland 2021: Kees Visser

Chef-kok Kees Visser van restaurant Cristó in Zierikzee is tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam, samen met zijn commis Jeffrey Buijl, de winnaar geworden van de Nederlandse Bocuse d’Or. 

Bocuse d'Or

In maart 2022 zullen Kees Vissen en Jeffrey Buijl Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Boedapest. 

De afgelopen maanden hebben drie kandidatenteams zich voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd, waarbij zij werden beoordeeld door drie Nederlandse sterrenchefs onder leiding van voorzitter Bocuse d’Or Nederland: Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof in Nuenen. 

De opdrachten 

Net zoals tijdens de Europese en wereldfinale bereidden de finalisten één vlees- en één visgerecht. De kandidaten hadden in totaal 5 uur en 35 minuten de tijd om deze te bereiden en presenteren aan de jury. Bij het visgerecht hadden de groenten een prominente rol en werden rode mul en vongole gebruikt, geleverd door versvishandel Jan van As. Bij het vleesgerecht zijn kalfsnier, kalfszwezerik en kalfshaas gebruikt, geleverd door VanDrie Group. Daarnaast moesten minimaal vier garnituren gemaakt - waarvan één koolhydraatarm - en een begeleidende saus op basis van CHEF 100% Natural Fonds. Daarnaast beoordeelde de jury ook extra op hygiëne en no waste van ingrediënten.

De vakjury 

De vakjury bestond dit jaar uit de volgende chefs:

  • SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, restaurant De Lindehof** in Nuenen.
  • SVH Meesterkok Dick Middelweerd, restaurant De Treeswijkhoeve** in Waalre.
  • SVH Meesterkok Margo Reuten, restaurant Da Vinci* in Maasbracht.
  • SVH Meesterkok Erik van Loo, restaurant Parkheuvel** in Rotterdam.
  • Mastercook Jo Nelissen, nationaal culinair coach België.
  • SVH Meesterkok André van Doorn, culinair advies en catering.
  • SVH Meesterkok Marco Poldervaart, restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen.

Route naar Lyon

Nu Kees Visser en zijn commis Jeffrey Buijl Nederland gaan vertegenwoordigen is de eerstvolgende stap de wereldfinale in Lyon om inspiratie op te doen om vervolgens in maart 2022 Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Boedapest. De 10 beste kandidaten zullen strijden in 2023 tijdens de wereldfinale in Lyon. 

Over Bocuse d’Or

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt 24 landen samen over vijf continenten. 

Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. 

Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Redactie Lekker