Nieuws

Deze 5 Limburgse restaurants zijn nieuw in Lekker500!

Er zijn 49 nieuwe restaurants opgenomen in Lekker500 editie 2023. De redactie van Lekker deelt de vijf nieuwe restaurants in de provincie Limburg.

Gerecht Prix de Rome

Prix de Rome – Maastricht 

Onder aan de Louwberg, bekend van wijndomein de Apostelhoeve – dat hier uiteraard niet op de wijnkaart ontbreekt – vinden we Prix de Rome. Modern van inrichting, verdeeld over verschillende ruimtes. De sfeer hier is relaxed, terwijl de zwarte brigade de handen vol heeft aan een overvol terras en een volbezet restaurant. Zo zien we chef-kok en eigenaar Wouter Houten, eerder ervaring opgedaan bij Toine Hermsen en De Librije, noodgedwongen de bediening ondersteunen. Op de kaart prijken hoogwaardige ingrediënten als wagyu, langoustine en kreeft. Welkom in Lekker! 

Ambrozijn – Valkenburg 

Ronald en Silvia de Meij verkochten hun Kasteel Wittem en zijn met een aantal partners een nieuw avontuur aangegaan in Valkenburg. De bevlogen patron-cuisinier Sven Nijenhuis verkaste mee om er, samen met zijn echtgenote en gastvrouw Joëlle, sous Sven Coben en een ambitieus jong team, een culinair paleisje van te maken. De naam Ambrozijn komt uit de Griekse mythologie en staat voor voedsel en drank voor de goden. Het pittoreske kerkje uit 1891 is prachtig verbouwd en de inrichting is helemaal van deze tijd. Beneden kun je met ongeveer achttien gasten aan een lange ovale chef's table schuiven en de verrichtingen in de open keuken gadeslaan. De vide biedt plaats aan tafels met een doorkijk in de vloer om te zien wat zich beneden afspeelt. Eyecatcher is het ‘drankorgel’ dat dienstdoet als wijnhouder. Nijenhuis kookt vanuit een klassiek-Franse basis met moderne kooktechnieken. Er is keuze uit meergangenmenu’s en à la carte. De wijnkaart is ingedeeld op smaak. We kunnen er kort over zijn: hier wordt fabuleus mooi gekookt. Licht en verfijnd, met veel gevoel voor verrassende smaaksensaties. Nijenhuis verstaat de kunst het hoofdingrediënt in waarde te laten en met geraffineerde toevoegingen tot een uiterst harmonieus smaakresultaat te komen. De bediening is hartelijk en betrokken, het tempo aangenaam en dat is ook de eindafrekening. Ambrozijn is een regelrechte aanwinst in de zuidelijke toeristenstad. Welkom in Lekker! 

Restaurant Ambrozijn

Rura – Roermond 

In een mooi historisch pand in hartje Roermond vinden we Rura (inheemse godin uit de Romeinse tijd die bij Roermond vereerd werd), het sfeervolle, hippe en eigentijdse restaurant van Naomi Habets en Joey Remie. Beiden hebben hun sporen in de top van de horeca ruimschoots verdiend en nu de stap genomen om voor zichzelf te beginnen. Met een jong en bevlogen team leveren zij gastronomie op hoog niveau maar wel in een relaxte en ongedwongen sfeer. Geen stijve bedoening dus. Het zit goed vol met gasten die de keuken van Rura op waarde weten te schatten. Op de kaart keuze uit twee menu’s: het Green menu, 100% vegetarisch en het Rura menu. Beide in meerdere gangen te bestellen. Fijn om te weten: voor besloten gezelschappen is er een private dining room. Roermond staat culinair inmiddels stevig op de kaart. Welkom in Lekker! 

De Beejekurf – Venray 

Aan de rand van het Noord-Limburgse Venray ontdekken we De Beejekurf, het frismoderne restaurant van Mathijs Jacobs en Hanneke Verstappen-Jacobs. Uit de keuken van Mathijs komen klassieke gerechten met een modern accent. Maar eerst beginnen we met een elegante cava waarbij drie amuses komen. Favoriet is de meringue met soja, sesam en shiitake. Op gesteven wit tafellinnen staat nog een andere favoriet: zijdezachte botercrème met bijenpollen als smeersel voor het brood. Gastvrouw en sommelier Hanneke Verstappen-Jacobs schenkt de toegankelijke wijnen en leidt deze avond geruisloos, als een koningin in een bijenkorf. Welkom in Lekker! 

Mathijs Jacobs en Hanneke Verstappen-Jacobs

Julemont – Wittem (nummer 37 in de Top-100) 

Restaurant van het 12e-eeuwse kasteel Wittem dat vernoemd is naar ridder Winand van Julemont die het in 1220 kocht. We zitten chique en alles is tot in de puntjes verzorgd. En dat mag ook gezegd worden van de weelderige tuin waar geen grassprietje de verkeerde kant op staat. Chef-kok Guido Braeken zwaait de scepter in de keuken. En hoe. Een top-gastronomische beleving met krachtige smaken, maar tevens een gepeperde rekening. We breken echter een lans voor de ridder en maken een diepe buiging. Vanuit het niets op nummer 37. 

Redactie Lekker