Nieuws

Dit zijn de duurzame horecatrends van 2019

Niet alles draait om de smaak in de horeca, want ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de trends van dit jaar in de horecazaken. Meer en meer wordt ook in de horeca aan het milieu gedacht en wordt getracht minder energie te gebruiken.

duurzaamheid

De trends op een rijtje:

Een tablet in plaats van een ober

Natuurlijk zijn er ook lekkere trends waarneembaar dit jaar. Darmflora vriendelijk is belangrijk binnen de horeca van nu, net als shared food. In dat geval bestel je allemaal iets anders om dat vervolgens met elkaar te delen. De Asian grill is hip anno 2019 net als non-alcoholic en de factor beleving. De focus ligt op gezonde en duurzame concepten en de klant krijgt minder met een ober te maken, maar er ligt meer en meer een tablet op tafel. Met de tablet kan de bestelling doorgegeven worden en krijgt de klant wat ie wil: snelheid en de gewenste service.

Derde deel van het voedsel wordt afval

De horeca is er voor een deel verantwoordelijk voor dat er zoveel broeikasgas is. Dit komt omdat liefst een derde deel van het voedsel uiteindelijk bij het afval terechtkomt. Daarnaast wordt het milieu belast vanwege de vele wegwerpartikelen. Uiteraard willen ook de ondernemers in de horeca de energierekening omlaag brengen. Dit kan al heel simpel door nooit te lang met de altijd werkende koelers en vriezers – en uiteraard andere apparatuur- te doen. Hoe ouder die namelijk zijn, hoe meer energie ze vragen en hoe duurder je dus uit bent. Zaak dus op tijd voor nieuwe apparatuur te kiezen om zo onnodige hoge energienota’s te krijgen.

Led Verlichting in plaats van gloeilampen

Restaurants gebruiken doorgaans vijf keer meer energie dan andere retailers. Met name voor het voorbereiden van voedsel, het comfort van de gasten en verlichting. Door de gloeilampen in te wisselen voor led lampen kan elke horecaondernemer al fors bezuinigen. Heel vreemd dat in heel veel zaken nog gewoon alles met behulp van de gloeilamp verlicht wordt. Waar de horecaondernemers zeker scherp op moeten zijn, is de prijs die ze betalen voor energie. Per aanbieder zit er nogal wat verschil tussen de aanbieders. Vergelijk energie om zo te zien welke energieleveranciers voor jou het meest geschikt is. Op de website zie je al in één oogopslag wat de goedkoopste leverancier is. Wil je overstappen naar die leverancier? Dan wordt dit voor je geregeld. Daar hoef je zelf amper iets voor te doen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met overstappen.nl.

Redactie Lekker