Nieuws

Een kopje koffie met… Petro Kools en Margo Reuten 

We spraken onder het genot van een kopje koffie met SVH Meestergastheer en sommelier Petro Kools en levenspartner en SVH Meesterkok Margo Reuten van toprestaurant Da Vinci in Maasbracht, over hun kijk op koffie en de waarde van trouwe samenwerkingen.

Petro Kools en Margo Reuten

Iconisch en authentiek

Petro en Margo drinken gemiddeld acht koppen koffie per dag. Ze beginnen er de dag mee, drinken – op de vijf dagen die ze met hun restaurant open zijn – ’s middags met het team gezamenlijk een bakje en sluiten de dag er regelmatig mee af. Hun befaamde restaurant, genoteerd in de Top-20 van Lekker500, blijft imponeren en is een plek waar beleving van en interactie met de gasten en het aanvoelen van de wensen van de gasten centraal staat. En dat alles in een sfeervolle en positieve entourage. 

Keuze van de chef en sommelier

Dat Margo en Petro expert zijn in het proeven van eten, wijn en koffie moge duidelijk zijn. Kritisch zijn ze ook zeker. Nederland is een koffieland en koffie is zeker in de fine dining-cultuur een serviceproduct, maar voor Petro misschien zelfs meer een way of life. Geen verrassing dus dat illy, met hun kennis over koffie aan de basis staat van een jarenlange samenwerking. “illy geeft ons dat Italiaanse tintje waar we in Nederland misschien stiekem wel naar smachten”, geeft Petro aan. De constante kwaliteit van illycaffè is voor Petro, die overigens is opgegroeid met Douwe Egberts roodmerk, een belangrijke pijler voor deze jarenlange samenwerking. Hij werkt al vanaf 1987 met illy. “Ik ben het merk inmiddels al 35 jaar trouw”, vervolgt Petro. “Je verloochent je samenwerkingen in mijn optiek niet. Ik leerde illy kennen toen ik in 1987 in Rotterdam werkte en nam het mee toen ik drie jaar later naar restaurant Toine Hermsen in Maastricht ging. En vanaf 1993 gaan Margo en ik al in zee met illy bij ons eigen restaurant Da Vinci (nummer 17 in de Top-100 van Lekker500 2023). Ik vind het gewoon een topkoffie met een mooie smaak”, vertelt Petro die zelf in ’94-’95 een illy Award in ontvangst mocht nemen, waar hij enorm trots op is. “We hebben sindsdien een gentlemen’s agreement waar de prijs geen argument is en we elkaar ook versterken in mindere economische tijden.” Je raakt er mee begeesterd kan je rustig stellen, zo blijkt, als je jaarlijks tussen de 300 tot 400 kilo illy koffie afneemt en dit uitserveert in de herkenbare klassieke kopjes met logo. In de loop der jaren hebben de meest toonaangevende kunstenaars hun creativiteit losgelaten op het klassieke witte kopje, wat heeft geleid tot 109 collecties en 459 verschillende designs. Iets wat goed past bij de liefde voor kunst en mooi servies van Petro en Margo dat zij fanatiek verzamelen voor hun eigen collectie in het restaurant. 

Jureren

Binnenkort reiken ze in Italië voor de zevende keer de Ernesto Illy International Coffee Award uit aan de beste koffieboeren van de wereld, die op een duurzame manier hun bonen telen. Petro en Margo zijn gevraagd om in de jury plaats te nemen. “Ik ervaar het als een grote eer dat wij hiervoor gevraagd zijn, en ook is het heel leuk dat wij het kunnen combineren met een bezoek aan een event van Relais & Châteaux in Venetië waar wij ook bij aangesloten zijn. Zo komt alles opeens samen.” 

Koffieland 

Vroeger was het filterkoffie die de toon zette in koffiedrinkend Nederland. De espressomarkt was ondergeschikt maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een grote thuismarkt. Sinds de jaren ’90 verdiept zowel de horeca als consument zich steeds meer op verschillende malingen, betere selectie van bonen en een duidelijker verhaal over de afkomst en arbeidsomstandigheden van de boeren. illy zet zich in om haar koffie in elke fase economisch, ecologisch en sociaal duurzaam te maken en zo een positieve impact te maken op de samenleving en het milieu. Dankzij natuurvriendelijk telen en het verduurzamen van het hele productieproces is het merk sinds 2021 officieel B Corp-gecertificeerd, een internationale certificering. En ook branding speelt een steeds groter wordende rol. De afgelopen jaren zien we daarnaast de nieuwe ontwikkelingen met de opkomst van meerdere koffiespecialiteiten. Van macchiato’s, cortado’s tot cold brew. 

Kwaliteit overleeft alles 

In een bijzonder uitdagende tijd spreekt Petro positief en vol strijdlust. Iets wat herkenbaar en aanstekelijk is, ook voor zijn levenspartner: “Aankomend jaar vie- ren wij 29 jaar Da Vinci, we zijn gevestigd in een prachtig pand met architectonische elementen van een mooie boot die Margo en ik metaforisch gesproken niet willen laten zinken. In moeilijke tijden blijven wij innovatief en staan wij voor kwaliteit. In iedere organisatie komen en gaan mensen, zo ook in de afgelopen decennia bij illy. Dit merk waar wij vol overgave voor hebben gekozen wordt gekenmerkt door een goede interne organisatie, correcte afhandeling van eventuele klachten en een perfecte nazorg. Zo versterken wij elkaar in een wereld die gigantisch verandert.” 

Toekomst 

illy en Da Vinci zijn, ieder op hun eigen manier, in de loop der jaren steeds meer gericht op het overdragen van kennis. Smaakbesef, creativiteit, doorzettingsvermogen, ondernemerschap, charme en durf heeft dit team gemaakt tot een succes. Petro en Margo hopen dat de brigade en gasten een deel van hun kennis kunnen meenemen als bagage op de reis die voor hen ligt. Daar willen ze volop in investeren. “Dat is mede de reden dat wij loyaal en trouw zijn aan het fantastische product dat zij leveren. Neem daarbij hun perfecte uitstraling en vermogen om in the picture te blijven en onderscheiden. Iets wat wij als toprestaurant ook doen”, benoemt Petro afsluitend. 

Zo, nu eerst nog een kopje koffie met de heerlijke zinnenprikkelende geur van versgemalen illy bonen. Net zo iconisch en authentiek als Petro en Margo. 

Redactie Lekker