Nieuws

Een oproep aan het nieuwe kabinet: ‘Maak ons eten weer gezond’

Bezorgde medische experts, voedingswetenschappers en consumenten verzoeken het nieuwe kabinet dringend, na alarmerende cijfers, de regelgeving en het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken. 

Gezonde voeding

Na roken is ongezonde voeding de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en telt bijna 13.000 doden per jaar. De schappen zijn vrijwel gevuld met ongezond eten en drinken, waar we bijna niet omheen kunnen. Zonder dat we het door hebben krijgen we veel te veel suiker, zout en ongezonde vetten binnen. Zo ook onze kinderen. Met als gevolg dat zo’n 350.000 kinderen in Nederland (veel) te zwaar zijn.  

De hoeveelheid zout, suiker en ongezonde vetten die de alledaagse bewerkte producten bevatten, moeten snel omlaag. Alleen op deze manier kunnen kinderen in Nederland gezond op groeien en worden mensen niet meer onnodig ziek. Want wanneer kinderen een gezond voedingspatroon ontwikkelen, zal de volgende generatie ook gezonder op. 

Om die reden startte het ‘Team Gezonde Voeding Nu’ een petitie onder het motto ‘Maak ons eten weer gezond’. Volgens directeur van de Maag Lever Darm Stichting Bernique Tool, namens de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, moet het nieuwe kabinet prioriteit geven aan gezonde voeding: “We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Binnenkort wordt aan de onderhandelingstafel een nieuw regeerakkoord in de steigers gezet. Dit is het moment om dit ernstige probleem aan te pakken. Anders verliezen we kostbare tijd, met name voor de jeugd.”  

De petitie ‘Maak ons eten weer gezond’ startte op woensdag 19 mei en kan t/m 14 juni ondertekend worden via tijdvoorgezondevoeding.nl. De petitie zal op 15 juni aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Redactie Lekker