Nieuws

Een wereld vol wijn

Portugal, Porto, Port. Het zit hem in de naam. Wijnsoort port klinkt overal in door. Het land, de stad, de wijn: ze zijn niet los van elkaar te zien en raken elkaar op cultureel historisch en culinair vlak.

Uitzicht vanaf WOW op de stad Porto

Al het bovengenoemde komt tezamen en vind je in WOW, The New Cultural District. 

WOW, The New Cultural District

WOW, The New Cultural District, hét cultureel en culinair centrum van Porto ligt in de historische wijk Vila Nova da Gaia. Hotelier en fervent kunstliefhebber Adrian Bridge opende het grootste Europese toerismeproject van het jaar in 2020, terwijl het reizen vrijwel helemaal stopte vanwege het coronavirus. Maar wat in het (wijn)vat zit, verzuurt niet, want WOW, The New Cultural District is sinds 2021 volledig open voor bezoekers, die daar de wondere wereld van wijn, de rijke geschiedenis ervan en de Portugese keuken kunnen ontdekken. Met 7 experiences, 12 restaurants, een wijnschool en een wisselende tentoonstelling is er letterlijk voor ieder wat wils. We delen 6 must-visits

1. The Wine Experience

Of je nu een wijnkenner bent of niet, als wijnliefhebber kun je in WOW, The New Cultural District je hart ophalen. Zo maak je in The Wine Experience op een interactieve manier kennis met vele wijngebieden, wereldwijd en in Portugal zelf, de verschillende soorten gronden van wijngebieden, word je meegenomen in het (maak)proces van druif tot wijn en kun je als ware ‘neus’ jouw geurkennis testen. We raden aan om ook zeker de jelly bean-test te doen, alleen kunnen we daar, vanwege het verrassingseffect, niet te veel over verklappen.

Illustraties in The Wine Experience

2. The Wine School 

Naast The Wine Experience heeft WOW haar eigen wijnschool, The Wine School, te vinden in een prachtig historisch gebouw waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. The Wine School biedt verschillende workshops en proeverijen voor zowel geïnteresseerden nieuwsgierigen, wijnconnaisseurs als professionals op het gebied van wijn. Maak kennis met het wijnproeven of ga de diepte van de wijnwereld in op een laagdrempelige, interactieve maar ook relaxte manier met een van de wijndocenten.  

Setting van een wijnproeverij in The Wine School

3. Planet Cork

Als we aan wijn denken, popt het woord ‘kurk’ wellicht ook in ons op. Maar kurk wordt voor veel meer dan het sluiten van de fles gebruikt. Kurk is een enorm veelzijdig product en wordt op vele manieren ingezet. Van isolatiemateriaal tot meubel en van fashionitem tot speelgoed. Portugal is ’s werelds grootste kurkproducent en levert meer dan 50% van de gehele kurkproductie. Planet Cork neemt je mee in het proces van boom naar duurzaam product. 

Een kurkeik in Planet Cork

4. Porto Region Across The Ages (PRATA)

Porto is de tweede stad van Portugal en staat bekend om de porthuizen. Maar het is nog zo veel meer. Bezoek de experience Porto Region Across The Ages (PRATA) voordat je de stad ingaat. Je maakt hier letterlijk een tijdreis door de geschiedenis van Porto. Een bezoek aan PRATA voor het bezoek aan de historische stad helpt je de stad, haar cultuur een verhaal beter begrijpen. Hierdoor worden de kenmerken en verhalen van de stad letterlijk tot leven gebracht. 

Een klassieke tram in Porto Region Across The Ages

5. The Bridge Collection

The Bridge Collection is de tentoongestelde privécollectie van Adrian Bridge, volledig gericht op allerlei drinkvoorwerpen. Drinkbekers bestaan al duizenden jaren en zijn verbonden met tradities, rituelen, drank, en bijeenkomsten. De oudste drinkbeker van The Bridge Collection gaat 9000 jaar terug in de tijd. De collectie laat de evolutie van de drinkbekers zien, van keramiek tot hoorn en van zilver tot glas. Ze komen in alle vormen en kleuren en hebben de meest bijzondere verhalen. 

Een van de bijzondere sets in The Bridge Collection

6. The Chocolate Story

Eén van de klassieke matches bij wijn en wie houdt er niet van: chocolade. WOW heeft haar eigen chocolademuseum, -fabriek en merk, genaamd Vinte Vinte. Vinte Vinte staat voor 20 20 en verwijst naast de 20º noorderbreedtegraad en de 20º zuiderbreedtegraad op de evenaar, die de ideale omstandigheden voor de cacaoboom definiëren. Rond deze coördinaten ontwikkelen ze zich het best en produceren ze de best mogelijke vruchten. En alleen met de beste vruchten krijg je de beste chocolade. Van het groeien van de vruchten tot aan de chocolade zelf, je doorloopt het hele proces. En op het einde van de experience kun je zien hoe het eindproduct wordt verwerkt in de leukste vormen en lekkerste smaken én kan je er uiteraard van proeven. Ook biedt de experience de mogelijkheid om een Chocolate and Wineparing bij te wonen (op aanvraag), waarbij je de verschillende soorten chocolade met vijf soorten port leert waarderen en combineren. Het zijn verrassende smaken en hemelse combinaties. 

De cacaobonenopslag in de fabriek van The Chocolate Story

Bonustips

WOW, The New Cultural District biedt naast het bovengenoemde nog een Fashion Museum, waar de verschillende grondstoffen, duurzame mode en Portugees Design aan bod komen. The Pink Palace, de naam zegt het al, is helemaal roze. Een Insta-waardige experience, waar je in de wereld van rosé stapt. Om de experiences af te wisselen kun je ondertussen en als afsluiter heerlijk lunchen of dineren in een van de twaalf restaurants. Vegetarisch, traditioneel Portugees, modern of een combinatie hiervan. Ook hier geldt, voor ieder wat wils. Tot slot, een tip die we ook zeker niet mogen vergeten: net naast WOW, The New Cultural District ligt het porthuis Talyor's – een van dé porthuizen – die je kunt bezoeken voor een tour door de imposante opslagplaats, gevuld met grote wijnvaten, mét als afsluiter een portproeverij. 

WOW, The New Cultural District is een mooie start voor een bezoek aan de stad Porto, maar maakt ook zeker nieuwsgierig naar de rest van het prachtige Portugal door de indruk die het geeft over de wijngebieden, de cultuur, de verschillende klimaatsoorten en al het andere moois dat het land te bieden heeft. 

Britt Walta