Nieuws

Eerste diploma SVH Gespecialiseerd kok uitgereikt

SVH Meesterkok Margo Reuten en SVH Meestergastheer Petro Kools hebben in Restaurant Da Vinci* in Maasbracht het diploma SVH Gespecialiseerd kok uitgereikt aan een student van Kookstudio Thorn. 

Geslaagden, Paul Kitzen, Ricardo Eshuis en Margo Reuten

Het is het eerste diploma SVH Gespecialiseerd kok dat in ‘nieuwe stijl’ is uitgereikt. Een diploma waar studenten gedurende een opleiding van twee jaar keihard voor hebben gewerkt. De eerste geslaagde is Martijn van der Zwan. 

Voor het behalen van deze titel moest de deelnemer een examen, bestaande uit drie volle dagen, afleggen. Twee dagen daarvan worden besteed aan patisserie. Uiteindelijk zijn drie studenten geslaagd voor een deelcertificaat en één student, Martijn van der Zwan, heeft het complete diploma behaald. Het diploma bestaat uit twee certificaten: de koude keuken & warme keuken en patisserie. Als gespecialiseerd kok ben je een professional in de keuken deze genoemde gebieden.

“Met dit diploma is de diplomapiramide voor SVH Kok nagenoeg gereed en is de weg naar SVH Meesterkok volledig in te vullen met SVH-diploma’s. Eerder zijn al nieuwe diploma’s ontwikkeld voor de SVH Gezel Meesterkok en SVH Gastronomie. Het is onze ambitie om diplomaroutes voor alle Meestertitels op deze manier in te vullen. Zo kan iedere medewerker naar het niveau werken dat hij of zij wil bereiken binnen het vakgebied”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). 

Paul Kitzen van Kookstudio Thorn heeft samen met mooie bedrijven en SVH Meesters een aantrekkelijke opleiding neergezet. Het diploma is dan ook een kroon op het werk na een intensief jaar. Kitzen laat weten: “Kookstudio Thorn staat voor eigentijds, kleinschalig en kwalitatief onderwijs en gaat graag met ambitieuze koks de kookuitdaging aan.” Als je in het bezit bent van een diploma Zelfstandig werken kok, zijn beide deelkwalificaties van de opleiding in een jaar te doen. Martijn van der Zwan slaagde als eerst voor deze kwalificaties en mocht het diploma in ontvangst nemen: "Bij Kookstudio Thorn leer je ons mooie en ambachtelijke vak". 

SVH Meesterkok Margo Reuten drukte de geslaagden duidelijk op het hart om nu door te gaan: “Dit is een hele grote stap die jullie gezet hebben met dit diploma. En nu is het zaak om door te gaan naar het hoogst haalbare.” Reuten heeft daarnaast de geslaagden aangeboden om haar op te zoeken in Da Vinci* wanneer zij advies nodig hebben. 

Stichting Vakbekwaamheid Horeca

SVH is in het leven geroepen om de vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca te vergroten en te zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Sinds 1980 beheert SVH namens de horeca de Meestertitels; de hoogste graad in de horeca. Inmiddels zijn er zes titels: Meestergastheer, Wijnmees- ter, Meesterschenker, Meesterijsbereider, Meesterhorecaondernemer en Meesterkok. In de laatstgenoemde categorie zijn tot nu toe 150 chefs benoemd.

Redactie Lekker