Nieuws

Estée Strooker: 'Voor eetherinneringen put ik graag uit mijn tienerjaren'

Wij vroegen 5 fameuze chef-koks naar hun eet-favorieten. Op welke plek aten ze het lekkerst ooit? Hebben ze een guilty pleasure qua eten? Voor welk gerecht bedanken ze vriendelijk?

Estée Strooker 't Amusement

Vandaag beantwoordt Estée Strooker van restaurant 't Amusement in Arnhem de vragen. Benieuwd naar het hele interview met alle chefs? Je leest het in de nieuwste editie van Lekker500

Waarin ben jij uniek als chef-kok?

“Ik denk dat mijn grootste talent is dat ik heel snel schakel binnen mijn creativiteit. Ik kan heel goed improviseren en snel verbindingen maken tussen dingen. En ik denk dat ik verras door spontane acties en daarin soms tot heel goede culinaire ideeën kan komen.”

Op welke plek at jij het lekkerst ooit? 

“Parijs, en dat is waar ik het allerliefst kom om lekker te eten. Wat ik dichter bij huis een aanrader vind, is Kwong Chow, mijn lokale chinees op de Steenstraat in Arnhem. Die hebben echt de beste pekingeend met pannenkoekjes die ik ooit geproefd heb.”

Wat is je vroegste bijzondere eetherinnering? 

“Voor eetherinneringen put ik graag uit mijn tienerjaren, want toen is mijn passie voor koken echt ontstaan. Ik ging vaak met mijn oom naar Parijs of Antwerpen en at mijn eerste fusion gerecht, met eend, bij mijn grote koksidool Roger van Damme van Het Gebaar. Hij had het gecombineerd met een bouillon, die het vettige van de eend had, en pareltjes van koriander, dat was zó lekker.”

Op welke gerecht ben jij het meest trots? 

“Op mijn gerecht van courgettebloem gevuld met oester en kalfstong. En ik ben ook heel trots op een gerechtje dat we recentelijk hebben gemaakt van het vijfde kwartier van de kip, dat zijn de lever, de maag en het hartje. Bij ’t Amusement serveren we alleen een verrassingsmenu, en in tien jaar tijd hebben we zo het vertrouwen van de mensen gewonnen, dat we ze nu ook een gang met een kippenmaagje kunnen geven. Uit zichzelf bestellen mensen dat niet snel, maar onze gasten vonden het verrassend lekker.”

In welk land kun je het allerlekkerst eten? 

“In Frankrijk! Naast dat ik als kind altijd al in Parijs kwam met mijn oom, heb ik daar ook mijn koksopleiding gedaan en stage gelopen. Ik houd van de klassieke Franse keuken, waarmee ik ben opgegroeid, maar ook van de moderne vertaalslag die nieuwe chefs van mijn generatie hebben gemaakt. Ze zijn duurzamer gaan koken, meer met groenten in de hoofdrol, en ze hebben de seizoenen terug- gebracht. Ik laat me daar zelf ook graag door inspireren.”

Wat is jouw guilty pleasure qua eten? 

“Ik houd echt van eendenlever. Het is niet heel diervriendelijk, dus ik eet het maar zelden. Maar in Parijs denk ik weleens: dat paté’tje sla ik toch niet af. Van echte guilty pleasures als een frikadel of een hamburger van de McDonald’s word ik niet heel warm.”

Voor welk gerecht bedank jij vriendelijk? 

“Op zondagochtend hoef je mij niet te verrassen met een eitje bij het ontbijt. Ik houd niet van een gekookt of gebakken ei.”

Voor welke persoon, dead or alive, zou je graag eens koken? 

“Voor bekende chefs als Paul Bocuse of Alain Ducasse, en dan hoop ik dat ze me goede feedback geven. Ik kijk niet op tegen filmsterren of andere beroemdheden, en ik hoef ook nooit voor Donald Trump te koken.”

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Sophia Van Den Hoek/Unfolded

Tags

Estée Strooker, 't Amusement, Arnhem, Lekker500, Interview