Nieuws

Nederlandse limoncello beste ter wereld

De limoncello van het Nederlandse merk Fiorito is op 23 maart uitverkozen tot de beste limoncello ter wereld tijdens de World Spirits Award 2018.

Fiorito Limoncello

De World Spirits Award (WSA) is een prestigieuze award in de drankwereld. Een jury van experts selecteert de beste producten in meer dan 20 categorieën, waarbij in elke categorie een bronzen, zilveren en gouden medaille wordt uitgereikt. Fiorito Limoncello ontving een dubbele gouden medaille in de categorie 95-100 punten. De jury noemt Fiorito een ‘perfect voorbeeld van hoe een limoncello hoort te zijn, met de frisheid van versgeperst sap, een goede balans tussen suikergehalte en zuur en intense citroenaroma’s’.

Nederlandse roots

Lekker sprak Franco en Benno Fiorito in 2016 onder meer over het ontstaan van hun Nederlandse familiebedrijf in 2011. Franco Fiorito vertelt. Zijn opa, Francesco, is geboren en getogen in Taormina. De liefde voor de Hollandse oma van de broers, bracht hem naar Nederland. Tijdens een familiebezoek op Sicilië in 2007 proefden de broers de handgemaakte limoncello van hun bloedverwanten. Dat bracht een wow-effect teweeg. “Het is zacht in de mond en smaakt niet zo zoet als de limoncello’s die in die tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar waren. Je proeft écht citroenen.” In het begin was het allemaal niet zo serieus. De broers begonnen – terug in Nederland – voor de lol met het stoken van meegebrachte biologische, Siciliaanse citroenen. De limoncello die zij produceerden viel in de smaak en het bleek niet alleen een populair cadeau voor feesten en verjaardagen. De hobby liep al snel uit de hand. Toen de uitbaters van het Italiaanse restaurant Toscanini in Amsterdam de limoncello proefden, reageerden ze enthousiast en plaatsten ze meteen een bestelling van enkele dozen. Dat was voor de broers het startsein om op zoek te gaan naar een productielocatie en een distributiekanaal. Er was een markt voor hun drank.

Limoncello van Fiorito

Wat de limoncello van de broers Fiorito zo bijzonder maakt? Veel limoncellomakers gebruiken machines om de citroenen te schillen, daardoor komt het witte velletje – dat tussen de schil en de vrucht zit – in de limoncello terecht. Dat maakt de smaak bitter. Ze moeten daarom meer suiker toevoegen om dat te compenseren.” Bij de Fiorito-limoncello schillen ze met de hand. Daardoor kunnen ze de citroenen dunner schillen en bevat het eindproduct 30 procent minder suiker dan andere soortgenoten.

Het hele interview met de makers van Fiorito Limoncello lees je in ExtraLekker #5.

Redactie Lekker

Tags

Limoncello, Fiorito, World Spirits Award, Nederlands