Nieuws

Het culinaire alfabet: A

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinaire alfabet voor het voetlicht, zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen.

culinaire alfabet

Arroseren

Bedruipen van vlees tijdens het braden om uitdroging te voorkomen.

L’anglaise

Gekookte groenten in water, op tafel gebracht met gesmolten boter en peterselie.

Al dente

Beetgaar koken van groenten en/of deegwaren (pasta).

Afblussen 

Losgeroerde aanbaksels van het braden vermengen met warme vloeistof, zodat de smaakstoffen op de bodem van de pan los komen en een lekkere jus ontstaat.

A point 

Sappig gebakken vlees dat aan de binnenzijde nog lichtroze is.

Au-bain-marie

In een (meestal warm) waterbad plaatsen in een kom met ingrediënten (vaak chocolade) teneinde deze te laten smelten en schiften of aanbranden tegen te gaan. 

Aspic

Met gelatine gebonden vlees-, vis of groentebouillon.

Mieke van Laarhoven