Nieuws

Het culinaire alfabet: B

Brideren, Bien cuit, Blancheren... In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt deze week de letter B uit het culinair alfabet voor het voetlicht.

B

Barderen 

Het omwikkelen of bedekken van producten met plakjes spek om uitdroging tijdens het garen voorkomen.

Braiseren

Het zachtjes afgedekt gaar smoren van een gerecht in weinig vocht.

Beurre manié

Gelijke delen bloem en boter door elkaar gekneed om sauzen te binden.

Bedruipen

Het overgieten van producten met braadvocht tijdens het garen om uitdrogen te voorkomen.

Brideren

Het opbinden van vlees, vis, wild, gevogelte om de vorm tijdens de bereiding intact te houden.

Bien cuit

Goed doorbakken vlees.

Beboteren

Het invetten van bakvormen of -platen en ovenschalen om vastplakken te voorkomen.

Blancheren

Ingrediënten (vooral groenten) kort in kokend water onderdompelen en daarna onder koud stromend water afspoelen. Zo blijft de kleur mooi fris en de textuur knapperig en stevig.

Blindbakken

Het voorbakken van taartbodems met een nepvulling (meestal gedroogde peulvruchten als bruine bonen) zodat de bodem niet opbolt. Dit doe je als de bodem een langere gaartijd nodig heeft dan de vulling.

Bouquet garni

Verse kruiden samengebonden om bouillons sauzen en/of soepen op smaak te brengen.

Brunoise

Een snijtechniek waarbij ingrediënten in kleine blokjes worden gesneden.

Beurre fondue

Gesmolten boter.

Bruineren 

Het kleuren van ingrediënten in een droge pan (bijvoorbeeld noten) of in boter (bijvoorbeeld bloem, uien etc.).

Beurre noisette 

Roomboter die verwarmd is tot een mooie goudbruine transparante kleur. Smaakt hazelnootachtig. 

Let op! Volgende week is het tijd voor de letter C uit het culinaire alfabet. De redactie van Lekker komt elke week met een letter uit het culinaire alfabet zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Zo heb je straks je eigen culinair woordenboekje bij de hand en kom je voortaan goed beslagen ten ijs. 

Mieke van Laarhoven

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven

Tags

Het culinaire alfabet, B, Mieke van Laarhoven