Nieuws

Het culinaire alfabet: C

Chapelure, chinoiseren, chiffonade... In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt deze week de letter C uit het culinair alfabet voor het voetlicht.

culinaire alfabet

Chapelure

Gedroogd en daarna geraspt broodkruim ofwel paneermeel.

Coulis

Vloeibare puree van fruit of groenten

Couverture

Blokken geperste chocolade met weinig suiker voor patisserie, bonbons of taarten

Chiffonade

Het op elkaar stapelen (bijvoorbeeld bladgroenten of kruiden), tot een ‘sigaar’ rollen en vervolgens in zeer fijne repen snijden

Court-bouillon 

Gearomatiseerde bouillon voor het pocheren van vis en schaaldieren

Chinoiseren 

Een mengsel door een puntzeef gieten teneinde kleine ongerechtigheden uit de vloeistof te verwijderen 

Cutteren

Hakken

Clarifiëren

Een vloeistof of vetstof helder maken

Canneleren 

Sierlijke sneetjes (ribbelpatronen) maken in de schil van groenten

Consommé

Krachtige vleesbouillon

Concasseren 

Vrij grof hakken

Volgende week is het tijd voor de letter D uit het culinaire alfabet. De redactie van Lekker komt elke week met een letter uit het culinaire alfabet zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Zo heb je straks je eigen culinair woordenboekje bij de hand en kom je voortaan goed beslagen ten ijs. 

Redactie Lekker