Nieuws

Het culinaire alfabet: D

Degorgeren, duxelles, decanteren… Het is deze week tijd voor de letter D uit het culinaire alfabet!

D

Dresseren

Het opmaken van gerechten op een bord

Decanteren

Het overschenken van wijn in een karaf teneinde mogelijk bezinksel in de fles achter te houden

Dichtschroeien

Op hoog vuur in hete boter of een andere vetstof snel om en om bakken van vlees, wild of gevogelte zodat er snel een buitenlaagje wordt gevormd en de vleessappen behouden blijven

Darne

Een moot van een grote rondvis

Degorgeren

Vlees, gevogelte of vis laten weken in koud water met zout of azijn om onzuiverheden los te weken

Deglaceren

Het al roerend oplossen in een vloeistof van resten die na het bakken in de pan zijn achtergebleven om bijvoorbeeld als saus te gebruiken

Dressing

Een helder mengsel van olie, azijn en kruiden of een gebonden mengsel van olie, azijn, mosterd en kruiden

Duxelles

Een mengsel van fijngehakte uien (of sjalotten) en champignons dat al roerend verhit in boter of olie drooggebakken wordt en als vulling gebruikt 

In de culinaire keukenwereld wordt veel professionele taal gebruikt. Culinair journalist Mieke van Laarhoven brengt elke week een letter uit het culinair alfabet voor het voetlicht zodat je straks een compleet overzicht hebt van culinaire keukentermen. Zo heb je straks je eigen culinair woordenboekje bij de hand en kom je voortaan goed beslagen ten ijs. Volgende week is het tijd voor de letter E. 

Mieke van Laarhoven

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven

Tags

Het culinaire alfabet, D, Mieke van Laarhoven